Toate pâraiele colcãie de deseuri, acum, când sãrbãtorim Ziua Mondialã a Apei. De altfel, în urma controalelor din teren, cei de la Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu ne spun cã au gãsit tone de reziduuri, aruncate de oameni în albiile pâraielor, care aici izvorãsc si este clar vina celor ce locuim în zona Vãii Jiului.
Si, ca sã ne dea doar un exemplu, cei care fac verificãri în teren, ne-au arãtat cã, pe unul dintre pâraiele recent amenajate, au gãsit saci cu lânã proaspãt tunsã de la oi. „Ne întâlnim cu cazuri foarte grave. Am gãsit într-una din zilele trecute, saci cu lânã pe Sãlãtruc, aruncati în apã de pe pod. Asta, ca sã vã dau ultimul exemplu”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Cei de la Apele Române, pe lângã actiunile din teren, vorbesc si organizeazã întâlniri cu copiii. Scopul este de a-i constientiza cã apa este importantã si noi o poluãm. „Pe 22 martie, sãrbãtorim Ziua Mondialã a Apei. Anul acesta, tema aleasã este „Apã pentru toti. Nu lãsãm pe nimeni în urmã”, iar noi, cei de la Apele Române Petrosani am început sã întreprindem actiuni de ecologizare. Am început cu Maleia. Se urmãreste, în mod special, deblocarea sectiunilor de scurgere a râurilor si, în mod special, la poduri, curãtirea rigolelor si canalelor si îndepãrtarea materialelor de pe maluri, textile, sau din plastic ce s-au depus în cursul iernii si au un aspect dezolant”, a mai spus Sorin Corici.
În acest an, tema generalã a Zilei Mondiale a Apei este “Apã pentru toti”. Tema propusã este nu doar una de actualitate, ci i una ce presupune o abordare extrem de serioasã, în conditiile în care problemele de poluare a apelor sunt evidente în foarte multe regiuni ale lumii, iar statisticile aratã cã, în prezent, peste 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apã potabilã sigurã.
Diana Mitrache