O grupã de copii din clasa a IV- a mici ecologisti, membri ai Petro Aqua, au vizitat statia de epurare a apei de la Dãnutoni. Au aflat cum sunt curãtate apele pe care noi le folosim la robinet si, mai ales, au vorbit despre importanta apei. Toate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.
Sunt mici, dar fac parte dintr-un cerc de ecologisti si au profitat de Ziua Internationalã a Apei ca sã facã o vizitã la statia de epurare a apei de la Dãnutoni. Au strâmbat din nas, când au simtit mirosul din zona în care se adunã apa din canalizare, dar au fost încântati sã vadã cã, dupã ce trece prin filtrele de aici si prin sistemele de epurare, apa este chiar mai curatã decât cea din Jiu.
„Astãzi este ziua apelor. Noi am aflat cã este foarte important sã avem grijã de ape, pentru cã dacã murdãrim apa si noi ne vom îmbolnãvi”, a spus un copilas venit în vizitã la Dãnutoni. „Am venit azi ca sã sãrbãtorim Ziua Apelor. Este important, pentru cã dacã nu am avea grijã de apã, s-ar murdãri si noi ne-am îmbolnãvi”, l-a completat o fetitã. Apa este vitalã pentru viatã si asta o stie orice pusti, fie el ecologist sau nu, dar cât de mult avem nevoie de apã, sunt putini care ne dau cifre exacte. Ovidiu Rizopol, unul dintre membrii Petro Aqua, a tinut sã ne demonstreze cã, pe lângã cei doi litri de lichide pe care trebuie sã îi consumãm zilnic, mai este nevoie si de alte cantitãti, pe care le consumãm indirect. „Pentru un kg de fãinã, de exemplu, de trebuie 1.500 de litri de apã. Acesta este consumul, de la însãmântarea grâului, pânã la produsul final. Pentru un kg de carne, pe care îl avem pe masã, e nevoie de 15.000 de litri de apã, o cantitate enormã si as mai vrea sã spun cã România este una dintre tãrile europene cu resurse de apã dintre cele mai scãzute, asa cã, noi, românii, trebuie sã avem grijã de ea”, ne-a explicat Ovidiu Rizopol, membru al Asociatiei Ecologiste Petro Aqua din Valea Jiului.
Despre economisirea apei si despre procedeul de epurare al apelor folosite le-au vorbit copiilor specialistii de la Apa Serv, care au tinut sã le rãspundã la toate întrebãrile. „Cred cã astfel de actiuni trebuie sã fie în atentia noastrã în fiecare zi. Trebuie sã le arãtãm oamenilor ce înseamnã apa. Apa, cred cã în acest mileniu, este o problemã foarte mare si vom vedea exact ce se va întâmpla. Astãzi suntem la o statie de epurare, pentru a vedea exact cum vine apa menajerã si cum pleacã dintr-o statie de epurare”, a declarat si Costel Avram, director general SC Apa Serv.
În fiecare an, la 22 martie, sãrbãtorim Ziua Mondialã a Apei. Aceasta are ca scop aducere în atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejãrii cantitative si calitative a apelor si de a pune în adevãrata luminã rolul, îndatoririle si responsabilitãtile celor cu atributii în întretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apã. În fiecare an, sãrbãtorirea se face sub un slogan, iar tema aleasã în acest an este „Apa si activitãtile umane”.
Diana Mitrache