Protesteazã în subteran

Ortacii sunt nemultumiti de faptul cã au rãmas fãrã contract colectiv de muncã si pierd o serie de drepturi. Firma de insolventã GMC Craiova, desemnatã ca administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, a denuntat contractul colectiv de muncã la finele sãptãmânii trecute.

Ieri, circa 70 de mineri aflati în schimbul I la Mina Livezeni din Petrosani au anuntat cã declanseazã protestul si prima mãsurã este blocarea în subteran dupã terminarea turei.  Totusi, doar vreo 20 de ortaci si-au pus în aplicare planul dupã încheierea sutului si s-au blocat în subteran.

”Vrem demiterea de urgentã a tuturor vinovatilor, conform raportului administratorului judiciar, sã fie destituit si sã se facã desfacerea contractului de muncã. O altã cerintã este sã elaboreze administratia un program de închidere pe sapte-opt ani de zile cu program de restructurare, reorganizare, plãti compensatorii si tot ce trebuie si drepturile pe care le-au pierdut în urma denuntãrii contractului colectiv de muncã sã fie negociate direct pe contractul individual de muncã”, a declarat, Adrian Jurca, liderul minerilor de la Livezeni. Administratorul judiciar al companiei intratã în insolventã a denuntat contractul colectiv de muncã, astfel cã angajatii CEH rãmân doar cu drepturile stipulate în contractele individuale de muncã. Mãsura a fost pusã pe seama reorganizãrii, însã minerii dar si energeticienii sustin cã este doar un pretext pentru a le tãia din venituri si pentru a-i proteja pe cei care au contracte cu Complexul Energetic Hunedoara.

Maximilian Gânju