În Valea Jiului, sistemul de monitorizare a rețelelor de apă și canalizare este unul dintre cele mai performante din țară. Toate presiunile, bazinele și vanele de pe rețelele existente, de la Valea de Pești la Cimpa, sunt monitorizate electronic. Sistemul va fi recepționat final în această lună. Asta, deși este funcțional de mai mult timp.

Este cea mai modernă metodă, iar orice scădere de presiune, care ar arăta o defecțiune, este sesizată în câteva secunde. În plus, la avarii, populația primește automat sms-uri că se ia apa.
„Sistemul acesta SCADA, este prescurtarea pentru Monitorizare, Control și Achiziții de Date (Supervisory Control And Data Acqui-sition). Termenul se referă la un sistem amplu de măsură și control. Automatizările SCADA sunt folosite pentru monitori­zarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport ne ajută foarte mult, pentru că toate investițiile pe care le-am făcut noi pe apă și canal, sunt monitorizate. Transmiterea de date de la debitmetre, senzori de presiune și de calitate a apei, atât pe rețelele de distribuție, cât și pe cele de aducțiune, sau din rezervoare, sunt transmise la dispeceratul nostru central. Practic, acest sistem ne permite să avem instant, zi și noapte, o imagine asupra funcționarii întregului sistem de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului ”, spune Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Sunt peste 100 de senzori pe debitmetre, care mențin funcțională rețeaua și știu exact unde apar defecțiuni, tot peste 100 de senzori de presiune, ori senzori care gestionează corect cantitatea de clor în apă, ori
turbiditatea. Sunt monitorizate bazinele de înmagazinare, vanele, căminele, branșamentele și toate sistemele.
Microhidrocentralele sunt și ele monitorizate, fiind vorba despre un sistem foarte complex, făcut de Siemens, un vârf de tehnologie și unul dintre cele mai moderne, la ora actuală din punct de vedere tehnologic din România.
Specialiștii pot ști exact ce caracteristici are apa, în orice moment și, desigur, se știu mult mai repede toate defecțiunile, nemaifiind nevoie ca echipele să meargă în teren ca să vadă locul, ci doar să meargă ca să
remedieze defecțiunea.
„Automat, dacă apare o defecțiune, parametrii presiune sau debit se modifică și există setate anumite alarme, pentru anumiți parametri. Așa că știm zona. Toate reclamațiile ce vin, aici sună și ne dăm seama dacă este diferență de presiune pe
sistem de aici, generală, sau locală. Dacă este avarie, știm zona, știm la cine să trimitem
sms-uri că se ia apa și totul este foarte rapid. Dar până acum, dacă aveam un defect la
Uricani, în punctul cel mai îndepărtat, trebuia să
trimitem om de aici, să vadă
ce se petrece, iar acum o vedem on-line, de aici”, a spus Florin Ciucur, șef al Departamentului Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
Întreg dispeceratul a fost automatizat și sistemul face inclusiv grafice pe consumul de apă, pe zone.
Sistemul a fost achiziționat pe fonduri europene și a costat aproximativ 270 de mii de euro, inclusiv montarea de cămine, branșamente electrice, senzori de presiune debitmetre.
Se numește SCADA și, în luna august, va fi făcută recepția finală.
Diana Mitrache