Apa Serv – manevre prin vane, împotriva secetei

Suntem într-o perioadã de secetã acutã, iar debitele apelor din Valea Jiului ajung la nivele ce pot fi comparate cu ultimul cel mai secetos an, respectiv anul 2000. Atunci s-au înregistrat minime ce doar în aceastã lunã le regãsim pe zona de est a Vãii Jiului.
Apele au scãzut în albie, iar reprezentantii Apa Serv spun cã au discutat cu cei de la Apele Române si, ca populatia sã nu sufere si sã nu fie restrictionatã alimentarea cu apã potabilã, se fac manevre.
Astfel, apa va fi adusã, printr-un sistem de vane, ce vor pompa apa din lacul de acumulare de la Valea de Pesti, spre zona Zãnoaga si de acolo, pânã în Petrosani Nord. Problema rãmâne pe zona de est a Vãii Jiului.
„În Gorj, sunt zone unde oamenii au 3 ore pe zi apã. Noi avem lacul plin, dar pe Est se simte seceta si o sã avem o întâlnire cu cei de la Apele Române sã vedem ce putem face. Toatã apa  care este pe albie, vrem sã reusim sã o tratãm si sã o dãm populatiei. Eventual,  vom face manevre sã aducem apã de la Valea de Pesti, de unde sã aducem în zone care ar putea fi  afectate de seceta de pe partea de est”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.  Specialistii în sistemul hidrotehnic al apelor din zona noastrã recunosc cã acum cotele sunt mici,  debitele slabe si asta mai ales în zona de est a Vãii Jiului.
Totusi, lacul de acumulare de la Valea de Pesti este o solutie bunã, acesta fiind printre putinele din România, care, la aceastã orã, este aproape plin.
„Ne-a afectat, pentru cã lipsa acutã de precipitatii s-a reflectat în debitele râurilor si pot sã vã spun cã se  comparã cu anul 2000, când am avut o secetã prelungitã. Pe Jiul de Vest avem 2 m/s. Media anualã ar fi fost 10 m/s, dar atunci, în 2000, aveam un debit de 1,70 m/s. Noi nu am mai avut  precipitatii bogate de douã luni de zile, doar sporadice  în cantitãti foarte mici si nici în perioada urmãtoare nu vor fi ploi foarte puternice”, a precizat Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu. Seceta a afectat zone întinse din România si, pentru ca oamenii din Valea Jiului sã nu fie afectati, este necesar sã se ia mãsuri. Apa Serv va redirectiona astfel apã din zona de vest, pânã în Petrosani nord, rãmânând doar zona de Petrila, Cimpa sã fie alimentatã din Jiet si Taia.
Diana Mitrache