C ă vine prea albă, ori are impurități și e maronie, apa de la robinet este mereu analizată în
laboratorul de la Apa Serv, înainte de a ajunge să curgă în paharele noastre. Când nu are o culoare potrivită, e vina rețelelor interioare, atunci când pare maronie, sau a
presiunii puternice, care o aerează, atunci când pare albă. Nicidecum nu e vorba despre o clorinare puternică.
Sute de apartamente rămân, periodic, fără apă potabilă și atunci, când revine apa, după diverse lucrări la rețele, nu e decât
o problemă a sistemului
interior. Și asta se întâmplă mai ales la blocuri, acolo unde țevile sunt extrem de vechi, pentru că rețelele înlocuite sunt spălate și două ore cu jeturi puternice de apă curată. „Sunt situații în care, pe rețelele de socializare, dar primim și adrese la noi, în care oamenii ne arată apa murdară. Acea apă provine, cu siguranță, în urma unor restricții, care se produc, după ce apa a fost staționară pe timpul restricției. Și, în ultima perioadă, am avut restricții și de 10 – 12 ore, așa că rețelele interioare ale blocurilor, unele și de 30 de ani, prima apă are un colorit diferit. Din punct de vedere fizico-chimic, e clar că depășește turbiditatea, dar microbiologic, acea apă are un clor rezidual pe care îl regăsim de la rezervoarele de înmagazinare, rețelele de distribuție, până la om în casă. Noi, înainte de a pune orice rețea în funcțiune, după o restricție, de la locul respectiv, aproximativ o oră jumate, două, facem spălarea rețelei. Și apa nu pleacă pe rețea, până nu vine o probă de apă la laboratorul central Dănuțoni și abia apoi se deschid vanele de alimentare”, a declarat Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului Petroșani.
Iar la laboratorul de la Dănuțoni se fac analize des, așa încât orice apă care ajunge în casele oamenilor să fie potabilă și să nu prezinte vreun pericol pentru populație. „În ultimul an, la Laboratorul Dănuțoni, noi nu am avut nicio neconformitate în ceea ce privește
calitatea apei potabile.
Lucrul acesta este confirmat de monitorizarea pe care o facem și noi și DSP. Sunt analizați 16 parametri
fizico-chimici și 4 parametri micro-biologici. Asta, presupune o muncă laborioasă, pentru că avem peste 300 de puncte de recolare. Unele sunt niște recoltări constante, precum grădinițele, școlile, brutăriile, iar aleatoriu, mergem și în zonele în care avem restricții sau reclamații. Apa de la noi nu are niciodată neconformități”, mai spune managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Și, reclamațiile vin și
pentru că apa ar fi albă,
adică ar avea, așa cum cred oamenii, prea mult clor. Laboranții ne dau asigurări că Clorul este incolor și că dozarea se face doar în stațiile de tratare, constant, indiferent de restricții, fiind aceeași cantitate dictată de sistemul electronic și
monitorizat de SCADA.
„În cană nu vedeți clor, ci acea tulbureală, adică o apă aerată. În momentul unei restricții, se golește o rețea întreagă de alimentare și apoi se pornește apa. Avem
dispozitive de aerisire, începând de la rezervor, la rețelele de distribuție, dar, rețeaua interioară are aer. Clorul care pleacă din stația de tratare și cel pe care îl regăsim acasă, este același indiferent de ora la care facem analiza. Acea albeață, care nu este clor, este apă cu bule mici de aer. Dispare în scurt timp”, a explicat Cristian Ionică.
Așa că, e bine de știut că, atunci când apa este maronie, poate că ar trebui reverificate conductele interioare blocului, sau, dacă vine prea albicioasă, că este doar aerată, din cauza aerisitoarelor.
Diana Mitrache