24 ianuarie este ziua la care se va semna înfrățirea județului nostru cu Chișinăul. Până atunci, au loc o serie de reuniuni și întâlniri și, cel mai recent, în Republica Moldova s-a definitivat un parteneriat cultural și educațional.

Vor fi schimburi culturale, administrative, proiecte ce vor fi scrise între cele două zone din România și Moldova, iar trupe și ansambluri de la noi vor evolua pe scene din Chișinău, în timp ce ei vor ajunge la noi. „În urma parteneriatul ce a fost semnat de președintele CJH Laurențiu Nistor și primarul Ion Ceban, al municipiului Chișinău, am fost acum acolo și m-am întâlnit cu viceprimarul general al municipiului Chișinău. A mners și Ciprian Roman, directorul Centrului de Artă și Sebastian Bara, directorul Bibliotecii județene. S-au încheiat parteneriate, atât cu biblioteca municipală Chișinău, cât și cu centrul lor de artă. Și, într-un timp scurt, suntem în tratative pentru a face acolo un spectacol, iar de acolo să vină o formație la Hunedoara. Iar în 24 ianuarie cred că se va semna protocolul de înfrățire la Chișinău”, a declarat Costel Avram,
administrator public al județului Hunedoara.
În plus, în urma semnării acestei înfrățiri, există mposibi-litatea ca Hunedoara să acceseze fonduri europene, cu care să dezvolte în Moldova diverse domenii. „A apărut acum o axă în care statele dunărene se pot ajuta. România, Hunedoara, poate scrie proiecte cu o regiune parteneră dintr-o țară ce nu este membră a UE, iar acolo noi putem face proiecte comune. Putem atrage bani pentru primăria Chișinău. Noi ne-am înscris ca memri în acest proiect și vrem să ajutăm efectiv oamenii de acolo”, mai spune administratourul public al județului Hunedoara.
În acest parteneriat sunt înscrise și zone din Bosnia Herțegovina, Bulgaria și alte zone, care vor să ajute partenerii din Republica Moldova.
De altfel, deja au avut loc mai multe schimburi culturale cu Repubica Moldova, iar artiști ai teatrelor de la noi din județ au evoluat acolo, în timp ce regizori de la Chișinău au montat piese aici.
Diana Mitrache