Apa Serv a reușit performanța de a branșa la sistemul de aducțiune al apei potabile și localnicii din sate izolate ale Văii Jiului. Este un lucru așteptat de oamenii care locuiesc în Câmpu lui Neag și care nu mai aveau apă decât din fântâni, pentru că sursa lor, branșamentul de la fosta mină de acolo, nu mai poate fi folosit.

Mai multe case din cătunul de munte Câmpu lui Neag sunt deja racordate la apă, iar acum se fac ultimele probe pentru asta.
Oamenii sau descurcat acum cum au putut și seceta i-a lăsat de nenumărate ori fără apă la robinete, lucru ce i-a determinat pe cei de la Apa Serv să introducă și acest cătun în programul POIM 2014 – 2020, care le va permite să aibă apă în zone în care nimeni nu se mai aștepta.
„Vom avea o recepție la Câmpul Lui Neag. Este o localitate care nu a avut apă potabilă până acum. Contractul s-a finalizat și am construit acolo o stație de pompare, un rezervor cu o capacitate de peste 100 mc, peste 500 de oameni vor avea acolo apă potabilă”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Apa ce ajunge la robinetele oamenilor vine din barajul de la Valea de Pești și rezervoarele și stațiile de pompare au fost în așa fel amplasate încât să cuprindă toate casele din zona de munte.
„Practic, acolo este localitatea cu cea mai mare densitate de populație, care nu beneficia de apă potabilă. Dar, în urma acestei investiții în care s-au făcut aproape 4 km de aducțiune, rezervorul, stația de pompe, instalația de hidranți, peste 500 de oameni vor avea apă potabilă ”, a mai spus managerul de la Apa Serv.
Acest cătun a folosit sistemul fostei mine, ajunsă acum un lac de pescuit, iar acum nu mai au decât fântânile săpate în curți.
„Ei aveau branșamente din vechea instalație ce a aprținut fostei exploatări de la Câmpu lui Neag, sau din aducțiunea care aducea apă brută din sursele Lazărul și Buta, în lacul de acumulare de la Valea de Pești. Odată cu oprirea aducțiunii, pentru că cei de la Apele Române reabilitează cei 10 km de aducțiune, ei, practic, nu mai au apă. Sursa și rețeaua ce a aparținut minei este degradată, iar în afară de fântâni ei nu mai au apă”, a conchis Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Mai multe zone izolate din munte, ori de la poalele masivelor din Valea Jiului au fost racordate la sistemul de aducțiune modernizat cu bani europeni. Valea Jiului ajunge astfel să aibă apă d ebună calitate oriunde există comunități în care trăiesc oamenii.
Diana Mitrache