Zeci de petrosãneni aleg sã foloseascã apa de la izvor în locul celei de la robinet. Oamenii spun cã apa ce vine direct din munte este mai cristalinã si mult mai bunã la gust fatã de cea de la robinet. Sunt zeci de ani de când oamenii merg la izvoare pentru a-si procura apa cea de toate zilele.
”Iau apa de la izvor de cel putin 10 ani de zile. In primul rand e mai buna si pentru bãut si pentru gãtit, deci este apa curata de izvor testata de cei de la ApaServ. Nu este vorba de vindecat vreo boala pentru ca pentru acelea sunt apele termale, asta este o apa potabila care este foarte buna si nu doar eu duc apa de aici. Folosesc apa si de la robinet dar pentru bãut si pentru gãtit folosesc apa de izvor”, spune un bãrbat.
Oamenii îsi fac proviziile de apã de câteva ori pe sãptãmânã. Ei spun hotãrât cã apa ce izvorãste direct din munte este mult mai bunã si nu lasã nici depuneri.
”Vin cam de doua ori pe sãptãmânã sa iau apa pentru ca si stau aproape. Nu cã nu avem apã sau cã nu ar fi bunã. Când am venit în Valea Jiului, acum 40 de ani, a fost altfel, acum s-a mai schimbat. Era apa mai bunã la robinet, acum e bunã apa de izvor. Foarte multã lume care e bolnavã e recomandabilã, cel putin pentru rinichi. Eu o dau sã o testati douã luni de zile, dupã douã luni exact cum e în sticlã asa va fi si atunci, nu lasã impuritãti, în schimb de cea de la robinet nu mai zic nimic”, mai spune omul.
Medicii recunosc cã apa de izvor este foarte bunã si chiar o recomandã, dar nu neapãrat pentru tratarea unor afectiuni, ci pur si simplu pentru calitãtile deosebite. În Petrosani existã cel putin douã izvoare cu apã, iar sute de oameni urcã în munte cu bidoanele pentru a le umple. Apa de izvor este verificatã periodic de responsabilii de la Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Hunedoara, iar atunci când nu îndeplineste calitãtile necesare, este opritã de la consum. Pânã acum, însã, nu a fost necesarã sigilarea izvorului.
Monika BACIU