Asteaptã insolventa ca pe ultima minune salvatoare. Este vorba despre edilii din Aninoasa, care acum fac ultimele demersuri pentru a declara acest tip de „faliment” administrativ.
Orasul Aninoasa ar putea fi salvat de procedura de insloventã. Primarul Nicolae Dunca a luat deja legãtura cu un specialist, iar pânã la finele lunii iunie, este posibil sã se declare insolventa administratiei din acest oras.
Asta pentru cã datoriile si penalitãtile sunt foarte mari, iar încasãrile nu acoperã nici mãcar salariile personalului. Adrian Albescu, viceprimarul orasului, sustine cã insolventa ar fi o gurã de oxigen pentru oras si toti cei din primãrie îsi pun mari sperante în asta.
„Datoriile noastre sunt undeva la 150% din buget si sperãm sã putem declara insolventa. Noi suntem practic, demult în insolventã. Vineri, 7 iunie, era termenul limitã de depunere a cererii si am discutat si cu un administrator financiar. Pe noi ne-ar ajuta acest lucru, pentru cã vor putea fi blocate penalitãtile, care cresc zilnic cu 1.500 de lei si, pe de altã parte furnizorii de servicii si utilitãti publice vor avea obligatia sã ne asigure continuitatea. Nu mai rãmânem fãrã apã, internet, telefoane si altele si vom putea sã functionãm”, a declarat Adrian Albescu, viceprimarul orasului Aninoasa.
Edilii s-au gândit si la disponibilizãri de personal pentru a reduce cheltuielile, dar deja sunt 4 oameni care au plecat, iar dacã ar mai pleca, prin disponibilizare, minim 10 oameni, atunci activitatea primãriei ar putea sã fie periclitatã. „Sunt oameni care vor sã plece prin disponibilizare. Acest lucru este posibil doar prin concediere colectivã, iar pentru asta e nevoie de minim 10 oameni care sã plece. Nu stiu dacã vom functiona noi cu 10 angajati dati afarã”, a mai adãugat Albescu.
Datoria cãtre bancã, pentru un împrumut acordat orasului Aninoasa, ajunge la 3,6 milioane de lei, iar penalitãtile vin din urmã zilnic. Orasul e locuit acum de oameni sãraci, care nu îsi permit nici sã achite chiria de doar 9 lei pe lunã pentru locuintele sociale în care stau.
Cel putin 90 de municipii, orase si comune din România, dintre care peste jumãtate sunt în regiunea de Nord – Est a tãrii, nu îsi acoperã nici mãcar 25% din cheltuielile administrative, integral din venituri proprii cheltuielile de functionare.
Guvernul a aprobat pe 21 mai o Ordonantã de urgentã privind “insolventa unitãtilor administrativ-teritoriale”. În noua lege se spune cã localitãtile intrã în insolventã, dacã au datorii mai vechi de 120 de zile reprezentând peste 50% din bugetul general sau nu si-au achitat obligatiile salariale.
Diana Mitrache