Pânã la 25 de mii de turisti se estimeazã cã vor ajunge în sezonul de varã pentru a-si petrece concediul în Muntii Retezat. Salvamontistii intrã în „alertã” pentru cã afluxul de turisti aduce cu sine si un numãr crescut de accidente.

În toate statiunile montane din judetul Hunedoara vor activa odatã cu deschiderea sezonului nu mai putin de 86 de salvatori montani, care vor asigura atât interventiile la evenimente cât si permanenta la refugiile montane. Deja Serviciul Public Judetean Salvamont Hunedoara si-a stabilit planul de interventie pentru acest sezon si se fac ultimele pregãtiri la taberele de permanentã.

5-1Reprezentantii serviciului de salvare montanã estimeazã cã vor urca doar în Retezat, în acest sezon, pânã la 25 de mii de turisti. În prezent numãrul celor care au urcat în cel mai sãlbatic masiv din tara noastrã este mic pentru cã plouã si ceata nu permite efectuarea de trasee montane. „Ne pregãtim acum pentru afluxul de turisti, din data de 15 iunie ridicãm taberele de permanentã în munte. Odatã cu deschiderea sezonului este de lucru pentru cã turistii se rãspândesc în tot masivul. Toate formatiile de salvatori montani lucreazã în sezon si avem opt puncte de permanentã în tot judetul, unde sunt câte doi voluntari tot timpul. Echipele de câte doi salvatori stau câte o sãptãmânã în munte, la punctele de permanentã, si apoi se schimbã între ele”, a declarat seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Se cautã tineri

Numãrul salvamontistilor care intervin la accidente, în toate masivele din judet, este la limitã, iar conducerea serviciului spune cã ar fi nevoie în special de tineri care sã intre în Salvamont.

„În acest moment sunt 86 de membrii ai Serviciului Public Judetean Salvamont. Vorbim de tot judetul, aici intrã si zona de Parâng, Straja, Poiana Ruscã, iar în Retezat suntem mult mai concentrati pentru cã sunt cei mai multi turisti. Ne-ar mai trebui oameni, mai ales tineri pentru cã media de vârstã este foarte ridicatã la Salvamont si tineretul este din ce în ce mai putin.  Munca de salvator montan este mai mult de voluntariat, nu prea au beneficii materiale si poate de aceea tinerii nu sunt atât de interesati. Totusi,  mai sunt si care vin sã se alãture echipei”, a mai declarat Bodean.

Maximilian Gânju