Într-o declarație susținută astăzi în Parlament, deputatul AUR de Hunedoara, Anamaria Gavrilă, a cerut actualilor guvernanți să nu închidă minele și centralele pe cărbune până nu se epuizează toate încercările de retehnologizare și salvare a acestora. Parlamentarul i-a invitat pe reprezentanții Puterii să vină în fața minerilor, în fața angajaților de la Mintia, și să le spună ce planuri pentru Complexul Energetic Hunedoara.

„Peste 4000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara așteaptă să încaseze astăzi salariile restante pentru luna ianuarie. Sunt bani munciți cu sudoare și obținuți de la statul datornic doar după ce aproape 100 de mineri s-au blocat în subteran vreme de mai multe zile, punându-și viața în pericol. Ce țară este cea care își plătește gras și la termen politicienii, dar nu își plătește la zi minerii? Ce stat este cel care întrerupe încălzirea unui întreg oraș în toiul iernii și îi trimite pe elevi acasă, să învețe online în apartamentele reci, așa cum se întâmplă la Deva?”, a întrebat Anamaria Gavrilă.

Deputatul AUR de Hunedoara a tras un semnal de alarmă cu privire la impactului social uriaș și la dramele pe care le-ar putea provoca închiderea necalculată și negândită a centralelor pe cărbuni din România: „Nu putem să închidem centralele pe cărbune înainte să construim capacități noi de producție de energie care să le înlocuiască pe cele existente. Nu putem să închidem Mintia până nu construim alternative pentru încălzirea școlilor și locuințelor din Deva. Nu putem să închidem minele până nu le oferim minerilor locuri de muncă din care să își întrețină familiile. Înainte de a le închide, guvernanții trebuie să arate că au epuizat toate încercările de retehnologizare și salvare a centralelor pe cărbune sau că acest plan nu este unul avantajos pentru România”. În acest context, Anamaria Gavrilă i-a invitat pe reprezentanții Puterii să vină în fața minerilor, în fața angajaților de la Mintia, și să le spună ce planuri pentru Complexul Energetic Hunedoara.

„În calitate de parlamentar de Hunedoara, consider că centralele pe cărbune trebuie să fie protejate și menținute în funcțiune prin investiții și retehnologizări până când vom avea o Strategie Energetică Națională care să asigure suveranitatea energetică a României prin capacități de producție, transport și distribuție proprii. În încheiere, fac un apel coaliția de guvernare: nu luați, de pe o zi pe alta, decizii cu privire la minele și centralele pe cărbune prin care să distrugeți școlile, locurile de muncă, economia locală, securitatea națională și suveranitatea energetică a României”, a mai declarat deputatul AUR de Hunedoara, Anamaria Gavrilă, în Parlament.

Deputat AUR Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA