6_sitePeste doar câteva zile, minerii din valea Jiului vor afla dacã au încasat sporurile legal, ori trebuie sã dea banii înapoi.

Magistratii de al Curtea de Apel Alba Iulia au anuntat, la ultimul termen de judecatã, cã în data de 14 februarie se vor pronunta în procesul dintre Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivel de CNH, si Compania Nationalã a Huilei împreunã cu Ministerul Economiei.

Procesul a ajuns pe rolul instantei din Alba dupã ce oficialii Companiei Nationale a Huilei Petrosani si ai Ministerului Economiei au atacat cu recurs sentinta Tribunalului Hunedoara, care îi obliga sã majoreze cu 10% salariile minerilor. Decizia reprezenta, de altfel, doar punerea în aplicare a actului aditional la Contractul Colectiv de Muncã al minerilor din Valea Jiului, acelasi act aditional pentru care minerii au protestat zile în sir.

La prima instantã, câstig de cauzã au avut sindicalistii, dar dacã  cei de la „Muntele”  pierd în fata juristilor de la CNH si MEC, minerii ar putea fi obligati sã restituie banii primiti pânã acum drept majorarea salarialã.

Reamintim cã, prin sentinta pronuntatã la finele lunii iunie 2012, Tribunalul Hunedoara a decis sã oblige CNH Petrosani „sã respecte Contractul Colectiv de Muncã pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional încheiat la data de 02.02.2012 si înregistrat la ITM Hunedoara, prin acordarea cãtre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie si aprilie 2012, cu luarea în calcul si a compensãrilor acordate prin tichete cadou”.

De asemenea a admis cererea de chemare în garantie a Ministerului Economiei, care a fost obligat sã aloce sumele necesare achitãrii drepturilor salariale pentru minerii din Valea Jiului. Numai cã aceastã sentintã a  fost atacatã, iar reprezentantii CNH au precizat cã „formularea recursului nu este de naturã sã suspende executarea hotãrârii

judecãtoresti, ci este o mãsura în concordantã cu etapele procedurale obligatorii, în

vederea obtinerii unei sentinte definitive si irevocabile”.

Carmen Cosman