Al doilea eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri

Primul eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri s-a derulat, duminicã, la Palatul Cultural din Lupeni. Astãzi, va avea loc o a doua actiune dedicatã împlinirii celor 100 de ani de la unirea din 1918. În aceastã actiune sunt implicati elevii.
“Proiectul educational „Basarabia e România”, spectacol-concurs realizat de Scoala Gimnazialã Nr. 3 Lupeni în parteneriat cu Primãria si Consiliul Local al Municipiului Lupeni si unitãtile scolare din Municipiul Lupeni este dedicat celebrãrii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România si se va desfãsura la Palatul Cultural „Minerul” din Lupeni”,  spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Organizatorii actiunii sintetizeazã, într-un mod succint si emotionant, evenimentele care au marcat istoria poporului.
“A fost o vreme când Carpatii, coloana vertebralã a spatiului istoric românesc, erau frontierã artificialã între frati. A fost nevoie de un uragan de otel si sânge, pe care îl numim Primul Rãzboi Mondial, pentru a spulbera bariera iluzorie pe care unii o numeau granitã. Puterea singurã nu se poate substitui firii, iar imperiile multinationale s-au prãbusit ca un castel din cãrti de joc. Astfel, s-a ajuns la gloriosul an 1918, când România si-a putut strânge la piept fiicele de mult pierdute: Basarabia, Bucovina si Transilvania.
1 decembrie 1918 a încheiat procesul de formare a statului national unitar, iar pentru noi, românii, Primul Rãzboi Mondial este si va fi mereu RÃZBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI, dar sã nu uitãm cã arborele libertãtii si unitãtii a fost stropit cu sângele de sute de mii de patrioti. E de datoria noastrã sã dovedim neîncetat cã sacrificiul lor a avut si are un sens mãret, national, ce-si gãseste refugiul în eternitate. Asadar, la scurgerea a 100 de ani de la formarea statului national  unitar considerãm cã e o necesitate sã cinstim cum se cuvine unirea Basarabiei cu România (9 martie/ 9 aprilie 1918), primul pas spre constituirea României mari”, aratã organizatorii evenimentului.
Monika BACIU