Judecatoria Petrosani a luat act, la inceputul acestei saptamani, de renuntarea lui Adrian Jurca de a dizolva Sindicatul care l-a consacrat ca… omul cu cele mai multe dosare penale si civile. Zeci de creditori, firme si persoane fizice pe care le-a inselat, cu multe zeci de miliarde lei, ii sufla in ceafa, inclusiv fostul vicelider Marian Filip. In cardasie cu Jurca sunt alti lideri, directori si contabili. Afacerea seamana cu cea de la Habitat XXI, stilu ”suveica” este folosit pe mai multe paliere, de o amploare nebanuita.
Liderul de sindicat, Adrian Jurca, a incercat sa dizolve Sindicatul Liber al E.M.Livezeni, dar luni, 26 martie 2012, in dosarul 680/278/ 2012, acesta a renuntat pentru ca instanta de judecata i-a cerut sa depuna la dosar actele privind constituirea si functionarea sindicatului, orice act modificat, plus tabelul cu membrii de sindicat asa cum era acesta inainte sa se inscrie in sindicatul Muntele. Adrian Jurca nu a putut depune aceste documente pentru ca el nu mai este lider de sindicat conform statutului de prin 2010, pentru ca in 2009 trebuia sa aiba loc alegeri. Sigur, poate fi numit interimar daca alegerile se amana, dar numai pentru 6 luni. Apoi, membri de sindicat nu s-au inscris in Sindicatul Muntele, ci au fost trecuti in corpore de Jurca. Toate acestea nu ar fi fost acceptate de instanta de judecata sau, in cel mai rau caz, ar fi avut belele si mai mari.
In cauza dizolvarii Sindicatului Liber mai erau trei persoane care se impotriveau desfiintarii, respectiv fostul vicelider Marian Filip, Petrisor Salcianu si Gabriela Daniela Sipetan – in calitate de intervenienti.
De ce se opneau cei trei? Pentru ca Adrian Jurca si Sindicatul Liber au sa le dea bani cu carul. Unora, pentru banii imprumutati din banci si CAR-uri si dati, tot cu imprumut Sindicatului Liber Livezeni incepand de pe vremea cand Adrian Jurca infiintase firme pentru a inmulti cotizatiile membrilor de sindicat. Doar ca acesta a trait bine, chiar cu complicitatea unor directori si contabili, iar zeci si zeci de membri de sindicat care au incheiat cu Jurca si sindicatul sau contracte de imprumut, unii au recurs chiar la notari pentru a se asigura ca datoriile lor din banci vor fi achitate de sindicat. Dar degeaba.
Directori implicati si afaceri cu CNH
La fel au patit si societatile comerciale care au furnizat marfa firmelor lui Adrian Jurca, prin organizatia sindicala. Adica au ramas cu buza umflata si ca urmare s-au adresat la randul lor instantelor de judecata, unde a fost tarat si directorul Minei Livezeni, Valter Sinerth – dosar nr.6546/278/2011.
Cert este ca s-au facut afaceri cu plasa de sarma, cu materiale de lucru pentru mineri, cu lampi pneumatice etc. Toate acestea erau cumparate de CNH, intermediare fiind firmele lui Jurca. Afacerile, inselaciunile, falsurile in acte si cecuri sunt atat de numeroase si clare incat este evident ca Adrian Jurca a fost protejat de oamenii legii, respectiv Politie, Parchet, SRI, Doi si un sfert etc., directori de mina, contabili din sistemul minier.
Pe urmele lui Jurca sunt totusi firmele pagubite si membrii de sindicat inselati si chiar Directia Finantelor Publice si ITM, care nu s-au lasat, ca urmare zeci de dosare sunt pe rolul Judecatoriilor, majoritatea reclamantilor au castigat in prima instanta.
Oamenii pacaliti, colegi si familii ale acestora, spun ca Adrian Jurca trebuie sa le inapoieze, insumat, zeci de miliarde lei. Se pare ca ”afacerea Jurca” este asemanatoare cu ”afacerea Habitat XXI”, ambele folosindu-se de buna credinta a salariatilor/membrilor de sindicat pe care i-a pus sa imprumute sute de milioane/persoana angajandu-se ca sindicatul/firma le va plati creditul din banci si CAR-uri.
Viceliderul Marian Filip, inselat si el, rupe tacerea
Printre cei pagubiti sunt si cei care i-au stat alaturi lui Jurca, respectiv viceliderul Sindicatului Liber al E.M. Livezeni si Ion Temneanu, liderul de la Mina Petrila, pe langa multi altii.
”Da, am fost parte in proces si m-am impotrivit desfiintarii Sindicatului Liber Livezeni. O data pentru ca acesta a fost infiintat de regretatul Ionel Ciontu, apoi nu s-a respectat statutul in sensul ca Adrian Jurca nu mai este de mult lider de sindicat si ca hotararea de dizolvare a unui sindicat o ia Congresul la propunerea Consiliului de Coordonare. Or, toate acestea nu mai exista de mult, Jurca este singur acolo. Nu are nici angajati nici contabil, nimic. Practic el incaseaza ilegal cotizatiile. Apoi sindicatul are foarte multi bani sa inapoieze oamenilor, bani luati cu imprumut de pe vremea cand sindicatul a infiintat acele firme. Eu am iesit la pensie si mi se retine jumatate din pensie, 10 milioane lei vechi, pentru ca am girat.
In plus i-am mai imprumutat lui Jurca 7.000 de euro pentru club si magazine si nu i-am mai vazut. Pana si mama mea a scos bani de la CAR-ul lui Gh. Bobar de la Petrila, 400 de milioane lei vechi, cu 10 giranti si acum si ea plateste. Multe s-au facut la CAR Petrila. Sunt zeci de oameni in situatia asta. El a avut bani multi, dar in loc sa plateasca oamenilor, a trait bine. Clar este ajutat. Chiar el mi-a spus ca daca nu era ”roscatul” (procuror – n.n.), facea puscarie pentru acele cecuri false, zeci de miliarde pe plasa de sarma si alte piese” – a raspuns intrebarilor noastre Marian Filip, fostul vicepresedinte al Sindicatului Liber E.M.Livezeni.
Cotizatii virate pe firma personala a lui Jurca
Am insistat cu intrebarile privind modalitatea de virare/ridicare a cotizatiilor membrilor de sindicat, pentru ca fosti angajati ai organizatiei au declarat ca banii erau viranti intr-un SRL care apartinea lui Adrian Jurca si de acolo ii ridica personal. Marian Filip a fost deschis:
”Initial a avut un card la BRD in care se virau cotizatii. Acest card pentru cotizatii a fost posibil printr-o hotarare a Consiliului de Coordonare a Sindicatului, doar ca aceasta hotarare este falsa, pentru ca nu s-a constitut Consiliul de ani de zile. Apoi prin acea firma a sa, STAGINET SRL.
Am intrebat contabila si juristul de la mina si acestia mi-au spus ca este legal. Acum, cotizatiile sunt virate la Sindicatul Muntele si de acolo ii ia Jurca, nu stiu cum. Eu am plecat cu scandal de acolo si consilierii…” – a declarat Marian Filip.
Conturi in fals si angajati fictiv platiti de CNH
Pentru ca nici salariatilor de la sindicat si de la firmele infiintate ca fiind ale organizatiei sindicale nu le-a platit asigurarile sociale, nici chiar salarii, au existat multe reclamatii, dar destule au fost stopate chiar de Jurca prin tot felul de amanintari, care au avut efect avand in vedere ca atatea dosare cu faptele sale au primit neinceperea urmaririi penale, desi mizeria era cat casa.
Intr-o asemenea plangere – vom pastra discretia identitatii la cererea autorului –se scrie negru pe alb fapte in sustinerea carora stau dovezile anexate.
”(..) Cotizatiile s-au incasat luna de luna, neexistand documente concrete care sa faca dovada utilizarii banilor, cu atat mai mult, cotizatiile au fost ridicate pe o firma a domnului Jurca Adrian Stefan – SC STAGINET SRL Lupeni;
(…)In perioada in care salariile angajatilor s-au decontat de catre CNH SA Petrosani au existat angajati fictivi pentru care statele angajatilor se semnau in fals si pentru care nu a existat contract individual de munca(…)
(…)S-au deschis conturi in fals la banci printre care mentionez Banca BRD unde domnul Jurca Stefan Adrian a intocmit o hotarare a Consiliului de Coordonare semnata in fals pentru deschiderea contului si de unde s-au ridicat cotizatiile conform unor tabele de ajutoare sociale false din care reiese ca membrii cotizanti au incasat ajutoare sociale;
La momentul respectiv, eu inca avand calitatea de angajat nu mi-am incasat salariile nete pe trei luni, darile catre stat nu sunt achitate de aproape un an si jumatate, inclusiv retinerile din salariul de incadrare pentru partea ce revine angajatului(…)”
Plecand de la acest dosar de dizolvare a Sindicatului Liber al E.M. Livezeni, in documentarea noastra am dat de situatii incredibile, de oameni nenorociti de Adrian Jurca, de cardasii cu autoritatile si zeci de declaratii si documente, care pot fi verificate daca sunt reale sau nu.
In cazul Jurca sunt cauze ajunse la executori judecatoresti, la firme de recuperare, Politia lucreaza, Parchetul la fel, instantele au de lucru, doar noi am vazut pe rolul judecatoriilor 22 de dosare…
Este de neinteles cum cazul Jurca a putut fi lasat sa capete o asemenea amploare avand in vedere ca multe organe abilitate au fost sesizate.
Ileana Firtulescu