Problema spitalului din Petrila continua sa starneasca vii controverse, asta mai ales dupa ce pe fir a intrat si omul de afaceri Cristian Balint, cel care a pus in fata consilierilor din Petrila un contract de asociere in participatiune cu multe semne de intrebare.

Ani de zile, Balint s-a ocupat de paza unitatilor miniere,a ctivitate din care a muls bani frumosi de la CNH, insa afacerea a cazut de mai bine de un an.  A decis sa se apuce de afaceri cu sanatatea. Iar terenul fertil l-a gasit taman in Petrila condusa de Ilie Paducel, pe fondul lipsei unui spital pentru localnici.

Omul de afaceri Cristian Balint este cunoscut in Valea Jiului ca abonat la pusculita statului. Ani in sir s-a ocupat de paza unitatilor miniere – cu o trecere scurta prin domeniul producerii de paste fainoase – prin intermediul societatii Protector International, iar sumele pe care le-a incasat sunt considerabile.

Numai in perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010, potrivit documentelor oficiale, CNH a varsat in conturile  lui Balint vreo 3,2 milioane lei. Si asta in timp ce atacurile la fierul vechi din curtile unitatilor miniere erau la ordinea zilei.

In ianuarie 2011, Protector a ramas fara licenta, dupa ce IGPR a stabilit ca nu respecta conditiile legale si, in mod obligatoriu, a trebuit sa lase alta societate de profil sa se ocupe de paza exploatarilor miniere. Dar asta dupa ce, prin acte aditionale incheiate pe cate trei luni, si-a mai prelungit contractul cat a putut si a mai incasat de la CNH  inca aproape 4 milioane de lei. Iar Balint s-a reorientat. Fara licenta din partea IGPR nu se mai putea ocupa de paza, indiferent de obiectiv, asa ca, recent, a infiintat Fundatia Medicala „Pro Vitas” Petrila, cu sediul in Petrosani, in acelasi loc unde a functionat Protector, firma care este pe locul I la nivel judetean in ceea ce priveste datoriile la bugetul de stat.

O oferta de nerefuzat

Cristian Balint a redactat o adresa catre Consiliul Local Petrila, prin care ii anunta pe alesii locali ca are „placerea sa va supunem atentiei cererea noastra de asociere in vederea infiintarii unui spital in orasul Petrila, care sa suplineasca lipsa unui serviciu medical orgnaizat”, asta in conditiile in care in Petrila deja functioneaza un centru de permanenta, deservit de medici de familie si este la un pas de a fi deschis si centrul multifunctional. Primarul Ilie Paducel a intocmit imediat un proiect de hotarare de consiliu in vederea incheierii unui parteneriat public – privat privind infiintarea Spitalului „Pro Vitas Petrila”. Proiectul a  fost trantit insa la vot de alesii locali, care nu au fost deloc convinsi de bunele intentii ale investitorului. „Am solicitat fundatiei sa vina cu un plan concret, ce masuri prevad dumnealor pe termen scurt, mediu si lung, cum vad dezvoltarea actului medical in orasul Petrila. Nu am facut altceva decat sa ii solicitam sa vina cu o oferta concreta care sa ne faca pe noi sa intram in acea participatiune. Intr-o societate comerciala poti sa nu realizezi profit, poti sa pierzi bani. Noi vorbeam de sanatatea oamenilor din orasul Petrila”, a precizat viceprimarul orasului Petrila, Constantin Ramascanu. Planul nu a mai venit, dar viceprimarul spune ca solicitarea consilierilor care s-au opus a provocat „dezlantuirea” afaceristului care se si vedea proprietar de spital.

Un contract cu multe semne de intrebare

Pe de alta parte, afacerea cu sanatatea petrilenilor par bine puse la punct si, daca s-ar fi incheiat acordul intre parti de castigat in mod cert ar fi avut chiar omul de afaceri   De fapt, chiar contractul de asociere in participatiune – sustinut de primarul Paducel! – a fost cel care a stat la baza neincrederii consilierilor care au votat impotriva proiectului. In primul rand, contractul redactat de Fundatia „Pro Vitas” petrila prevedea ca asociatia in participatiune se caracterizeaza prin lipsa de personalitate juridica, deci adio obligatii.

Apoi, dupa cum subliniaza viceprimarul Ramascanu, stau sub semnul intrebarii clauzele stabilite dupa expirarea asociatiei in participatiune. Adica „asociatii au dreptul la restituirea tuturor lucrurilor pe care le-au adus ca aport, iar in cazul in care restituirea nu s-ar putea face, au dreptul la repartitiunea daunelor suferite”.

Iar asta in conditiile in care Fundatia ar fi venit doar un program de management, medici (platiti de cine?), aparatura, intretinerea cladirilor in interior si exterior, in timp ce CL Petrila se obliga sa repare cladirea spitalului, sa intre in asociere cu toate cladirile, sa asigure paza, spalatoria dar si sa achite intreaga contravaloare a utilitatilor. Iar bomboana de pe coliva o reprezinta…conducerea. Potrivit contractului dea asociere redactat de reprezentantii legali ai Fundatiei „Pro Vitas Petrila”, acestia din urma ar fi avut putere decizionala.

„Asocierea in participatiune va fi condusa de un consiliu de administrare format din 5 membri, cate doi reprezentanti de al fiecare asociat si din Presedintele Fundatiei, care este si Lider de Asociatie, dl. Balint Cristian”, scrie negru pe alb in documentul la care facem referire. Si cum hotararile se iau cu 50% + 1, CL Petrila avea probabil un rol… decorativ sau consultativ.

Povestea a ramas, deocamdata, in coada de peste, dar este de urmarit evolutia lucrurilor, in conditiile in care vorbim despre sanatatea populatiei si nu de fierul vechi, eventual, de la unitatile miniere.

Carmen Cosman