S unt bani pentru care se pot scrie proiecte ce vizează transportul în regiunea Vest, din care face parte și județul Hunedoara. Pentru el pot aplica autoritățile locale și județene. În Valea Jiului proiectul trebuie să țină cont de Green Line, proiectul ce va uni localitățile cu un sistem de autobuze electrice.

Prin Programul Regional Vest este finanțată dezvoltarea unui sistem pilot de transport inter și intrajudețean în Regiunea Vest.
Va fi un sistem de transport orientat spre nevoile utilizatorilor, pentru care se va finanța: achiziția de mijloace de transport ecologice și stații de încărcare pentru acestea, elaborarea unui Plan Regional de Mobilitate Durabilă și chiar aplicațiile digitale de tip e-ticketing regional.
„Partea pentru autorități publice vizează drumurile județene. Consiliul Județean Hunedoara poate fi beneficiar și va putea accesa fonduri
pentru a reface drumurile județene. Apoi este partea de mobilitate urbană, unde toate municipiile și orașele din Valea Jiului au alocare dedicată de 17 milioane de euro și aici se pot face proiecte cum ar fi: piste de biciclete, transport local. Dar la noi, acesta depinde și de implementarea proiectului Green Line și autoritățile publice locale s e pot conecta în interiorul orașelor”, declară Alexandru Kelemen, directorul ADTI Valea Jiului.
Așadar, pe acest proiect de finanțare pot aplica acum consiliile județene din Regiunea Vest, alături de alte unități administrativ-teritoriale – municipii, orașe, comune.
Proiectele urmăresc dezvoltarea unui sistem pilot de transport inter și intrajudețean orientat spre nevoile utilizatorilor, inclusiv achiziția de mijloace de transport ecologice și stații de încărcare aferente. La baza dezvoltării acestui sistem va sta elaborarea Planului Regional de Mobilitate Durabilă, ca activitate eligibilă.
Diana Mitrache