Accesul turiștilor în Cheile Băniței este restricționat și, de marți, salvamontiștii și rangerii din Parcul Nțaional Cioclovina merg să verifice cu atenție versanții. Sunt probleme din cauza ploilor care au căzut și care au desprins o rocă și un copac. Așa că acum nu are nimeni voie în acest loc.

Sunt zeci de oameni care doresc să ajungă în cheile Băniței, un sprctaculos, săpat de apă în stânci, așa că rangerii și salvamontiștii au restricționat până marți accesul. Vor fi verificați versanții, pentru ca locul să fie sigur. „Nu putem ști exact ce s-a întâmplat. Dar, intuim că, din cauza ploilor abundente din
ultima perioadă, probabil, s-au format torenți pe versantul drept, deasupra cheilor și s-a desprins o rocă, se și vede urma. A căzut și a doborât un arbore. După ploi și după ce s-a uscat, s-a format acest fenomen”, a spus Alin Alimpesc, director Administrația Pracul Național Grădiștea Muncelului Cicliovina.
Incidentul a avut loc sâmbăta trecută, în jurul amiezii, iar pentru că vin mulți turiști, s-a decis interzicerea accesului.
„În momentul de față, Administrația Parcului Național și Salvamont Hunedoara au decis restricționarea accesului în chie temporar. Sunt deschise, nu e nevoie de evacuare de pietre. Dar există un risc să cadă alte pietre. În zona montană oricând este posibil, dar am decis să facem o evaluare mai precisă. De sâmbătă, de la ora 12,00. Iar marți, se va merge cu reprezentanți ai Salvamont pentru a evalua situația și vom decide dacă vom da drumul în chei. Sunt mulți turiști în zonă, mulți vin de departe și e păcat să nu viziteze acest loc. Dar riscul e pe măsură ”, a adăugat Alin Alimpesc, director Administrația Pracul Național Grădiștea Muncelului Cicliovina.
Cheile Băniței se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii. Au fost săpate de râul Bănița în același masiv calcaros, aici rezultând un peisaj spectaculos. Stâncile sunt sculptate în apă și au un colorit unic. Sunt printre cele mai frumoase chei din România. Înălțimea pereților depășește 10-15 metri, iar în unele zone, stâncile vin ca un acoperiș.
Diana Mitrache