Vârsta minimă pentru obținerea permisului auto pentru camioane scade de la 21 la 18 ani, după modificarea Codului Rutier, care a intrat în vigoare. Este valabil pentru cei care vor să obțină un permis de categoria C. Sunt și categorii la care vârsta a scăzut de la 24 la 21 de ani.

A scăzut vârsta la care poți deveni șofer profesionist. Cel puțin pentru unele dintre mașini. Pentru autocare vârsta de obținere a permisului auto a scăzut de la 24 la 21 de ani. Scăderea limitei de vârstă pentru șoferii profesioniști are la bază o Directivă Europeană.
Șoferii care au permis categoria B, adică pentru autoturisme, se pot înscrie la școala de șoferi profesioniști pentru camioane, categoria C, chiar de la 18 ani și de la 21 de ani pentru categoria D, adica pentru transport de persoane peste 9 locuri, microbuze și autocare.
După cel puțin 2-3 luni, cât durează pregătirea teoretică și practică, pot susține examenul. Dacă îl promovează, urmează atestatul profesional de la Autoritatea Rutieră Română, un alt examen teoretic și practic. Fără acest atestat, deținătorul unui permis categoriile C sau D nu poate transporta legal mărfuri sau persoane.
Transportatorii români precizează că țara are un deficit de
peste 70.000 de conducători auto profesioniști și subliniază că, până la 21 de ani, soferii de camioane nu pot ieși din România, scrie economedia.ro.
Diana Mitrache