A început anul universitar 2018-2019

Frig, cãldurã sufleteascã si studenti. Acestea au fost cuvintele cheie ale începutului de an universitar de la Universitatea din Petrosani. Noul an universitar 2018-2019 a debutat, la Petrosani, în aulã, acolo unde invitatii au simtit frigul pãtrunzãtor.
Aula Universitãtii a fost plinã cu studenti si cei prezenti s-au adresat în special bobocilor. De ce au ales ei aceastã scoalã de învãtãmânt superior, au spus-o cei care s-au înscris în promotia acestui an. Unul dintre ei vine chiar din Hateg.
„Am ales Universitatea din Petrosani pentru bunã prestantã a acesteia, din zona noastrã. Nu am vrut sã renunt la traditia de aici. Sunt la inginirie, sectia electromecanicã. Sunt boboc, nu stiu cum va fi”, a spus Mihai Florin Fãrcas, student în anul I, iar Alexandra Crãciunesc, si ea studentã în anul I a adãugat care sunt motivele pentru care a ales aceastã scaolã:  „Îmi doresc sã rãmân în Valea Jiului, este si aproape de casã, eu locuind în Lupeni.  M-am înscris la Facultatea de Mine, pecializarea Ingineria si Protectia Mediului”. A fost un moment solemn, acela în care Rectorul Universitãtii le-a urât tuturor bun venit.
“70 de ani de traditie universitarã la Petrosani, în anul Centenarului, aratã cã învãtãmântul superior petrosãnean este un învãtãmânt diversificat ca si continut si adaptat la cerintele economiei de piatã. În construirea universitãtii trebuie sã  pornim de la student, nu de la stiinte, nici de la profesori,  universitatea este proiectia institutionalã a studentului”, a precizat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.  Universitatea din Petrosani are specializãri unice la nivel national, acestea fiind cele care o diferentiazã de alte  institutii de învãtãmânt national din tarã.
“Si eu sunt absolvent al Universitãtii din Petrosani si mã  mândresc cu acest lucru, de fiecare datã. Chiar dacã astãzi, în salã e putin mai rece,  nu e o întâmplare, e o chestiune deliberatã, pentru cã aici, la Universitate se gândeste la rece, si nu ca în politicã unde suntem mai înfierbântati. Chiar dacã este rece, eu simt o cãldurã sufleteascã foarte mare si atunci lucrurile se compenseazã. Felicit întregul corp profesoral al Universitãtii din Petrosani pentru  eforturile pe care le fac pentru a mentine aceastã universitate în viatã, a o dezvolta si de a mentine flacãra aprinsã a învãtãmântului superior românesc în special în aceastã zonã tehnicã, a activitãtilor care au  legãturã cu mineritul, chiar dacã situatia  actualã nu este una foarte bunã pentru aceastã activitate. Felicit studentii universitãtii Petrosani pentru faptul cã au ales sã fie studenti ai Universitãtii din Petrosani, pentru faptul cã are o istorie mare si care cu sigurantã va rãmâne un etalon în învãtãmântul superior românesc”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Senatorul PSD, Cristian Resmeritã,  apreciazã faptul cã Universitatea din Petrosani este punctual central al Vãii Jiului.
“Vreau sã vã  recomand sã învãtati. La final, nu veti rãmâne cu toate cunostintele, dar vã formati, în primul rând ca oameni. Universitatea este locul în care se formeazã cel mai bine caractere, este locul în care se formeazã cel mai bine oamenii. Sansa pe care o aveti de a fi aici, este un avantaj deosebit pentru dumneavoastrã, pentru studenti. Valea Jiului are foarte putine puncte de reper în momentul de fatã. Universitatea reprezintã, în momentul de fatã, un punct de reper, poate cel mai important al Vãii Jiului. Trebuie sã facem în asa fel încât Universitatea sã creascã si mai mult si sã devinã locul de unde Valea Jiului poate sã îsi revinã”, a spus senatorul PSD, Cristian Resmeritã.  Universitatea din Petrosani graviteazã în jurul studentilor, fãrã de care nu ar exista o astfel de scoalã superioarã în Valea Jiului.  La ceremonia de deschidere a fost prezent si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora, care a transmis un mesaj de bun-venit dascãlilor si studentilor, în special celor aflati în primul an.
“Este o universitate de înaltã tinutã din România, nu vorbesc  de judetul Hunedoara, pentru cã Universitatea din Petrosani are  privilegiul de a fi unicat în ceea ce înseamnã învãtãmântul superior din România, în ceea ce priveste pregãtirea  specialistilor în anumite domenii. Universitatea din Petrosani a dovedit flexibilitate si un mod nou de a aborda disciplinele solicitate de piata muncii”, a tinut sã precizeze Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.  Presedintele CJ Hunedoara a mai vorbit si despre rolul pe care l-a avut si îl are Universitatea din Petrosani în viata comunitãtii din Valea Jiului si din judetul Hunedoara, despre despre cum poate educatia superioarã sã atragã dupã sine dezvoltarea zonei, despre proiectele pe care scoala superioarã le poate derula împreunã cu Consiliul Judetean Hunedoara si cu partenerii externi.  Anul universitar 2018-2019 a debutat, la Universitatea din Petrosani. este cel de-al 71 lea an în care la  institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului sunt formati specialisti în diferite domenii de  activitatea. Universitatea din Petrosani este unicã la nivel national, aceasta fiind singura care formeazã specialisti n domeniul minier.
Monika Baciu