„Nu ştiu nimic. Un schimb e în mină, 20 – 30 de muncitori. Nu ştiu. Nu e grav, sper”
„Venim de pe Maleia, nu ştim ce s–a întâmplat aici”
A fost panică marţi dimineaţă în mina Livezeni din Valea Jiului, când salvările au început să sosească pentru a evacua muncitorii din subteran. Nu mai puţin de 15 oameni au fost preluaţi de echipajele de pe ambulanţă şi ISU Hunedoara a decretat COD ROŞU de intervenţie. Alţi doi mineri s-au prezentat singuri la secţia de urgenţă a Spitalului din Petroşani. La faţa locului a fost adus şi un container multirisc. A fost o operaţiune contra-cronometru, pentru evacuarea oamenilor din mină, unde un echipament electric a scos fum.
Toţi minerii au fost duşi cu ambulanţele la Spitalul de Urgenţă din Petroşani
„În jurul orei 10.05, la EM Livezeni a avut loc un incident la cuplarea unui cofret, moment în care a degajat fum. Fumul respectiv a ajuns pe galerie şi a afectat câţiva oameni care se aflau în acea zonă. Fiecare om care era în mină a ieşit pe picioarele lui şi nu sunt victime omeneşti. Pentru siguranţa lor, au fost trimişi la SUP, ca să fim siguri, deoarece unii au inhalat fumul respectiv şi ar fi bine să fie toţi cei 15 investigaţi”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Din fericire, oamenii nu au fost foarte grav afectaţi. „Trebuie să ţinem cont că, în mod normal, concentraţia de monoxid de carbon în subteran nu a fost foarte mare. A fost de 34 ppm – părţi pe un milion, iar concentraţia admisă este de 20 de ppm. Asta, dacă nu luăm în calcul că, în minele din Polonia se lucrează până la 50 ppm. Doar fumul, care ştim că a determinat disconfortul respirator, i-a determinat pe lucrători să fie trimişi la spital”, a mai adăugat şi Samuel Dioane, director Divizia Minieră a CEH, care a precizat că ar fi fost probleme, dacă acea concentraţie depăşea 100 ppm.
Mina a fost evacuată total şi la locul incidentului au intrat doar salvatorii minieri, care au verificat abatajul. Adrian Bozdog şeful ITM Hunedoara spune că echipamentul electric a fost sigilat şi că a demarat o anchetă care să stabilească din ce cauză s-a produs defecţiunea. „Abatajul nu este afectat. Echipamentul respectiv se va înlocui şi se va pune un alt cofret, care este doar un întrerupător, care face trecerea de la un echipament la altul. A ieşit fum din el. Probabil ceva nu a corespuns, sau din cauza îmbătrânirii a cedat ceva la componenta electrică. E ca la un televizor, care scoate fum” , a mai precizat Samuel Dioane, director Divizia Minieră a CEH.
În total, la spitalul din Petroşani au ajuns 17 mineri care au fost investigaţi şi care lucrau în două echipe. Una lucra la sectorul electromecanic şi alta lucra în abataj, ei fiind în direcţia curentului de aer ce a purtat fumul. Incidentul a avut loc la orizontul 300, panoul IV Nord.
Diana Mitrache