Din 1941 staţia meteo din Parâng măsoară temperaturile

Staţia meteorologică din Parâng indică vremea din anul 1941. Staţia meteorologică Vârful Parâng situată în Carpaţii Meridionali, grupa muntoasă Parâng-Şureanu-Lotru, este o staţie de munte, fiind amplasată în Munţii Parâng la altitudinea de 1548, în cadrul domeniul schiabil Parâng.
Staţia meteorologică Parâng se află la 50 de km de Munţii Retezat, pe direcţia V, la 20 de km de Vârful Straja pe direcţia SV şi la 10 km de oraşul Petroşani (V), accesul făcându-se dinspre Petroşani pe şoseaua asfaltată, până la staţia de îmbarcare a telescaunului, până la cota 1635m.
Staţia meteorologică Parâng a luat fiinţă în anul 1941, face parte din fluxul meteorologic naţional şi este gospodărită de Centru Meteorologic Regional Oltenia.
”Între 1967-1994 s-a folosit o staţie automată construită în cadrul Institutului Meteorologic, amplasată pe Vârful Parângul Mic (2074m), măsurând următorii parametrii meteorologici: temperatura aerului, umezeala relativă, presiunea atmosferică, direcţia şi viteza vântului. Din anul 1941 până în prezent staţia meteorologică a avut 3 amplasamente: 1941 – 1962 – staţia se afla pe actuala clădire a ocolului silvic, (de la pilonul 17 telescaun, se mergea pe un drum forestier în jur de 30 de minute); 1962 – 1964 – staţia este mutată în locul unde, în prezent este staţia de telescaun nou (lângă “Căsuţa din poveşti” construită în 1960 şi mistuită de flăcări în anul 2006).
Tot atunci se ia decizia de a se reloca staţia. 1964 – prezent – staţia este din nou mutată, amplasarea ei se face pe locul unei foste stâne, denumită “Stâna lui Iocan””, arată Administraţia Naţională de Meteorologie.
În anul 2002 s-a montat staţia automată Vaisala şi s-a dat în folosinţă, pentru efectuarea de observaţii şi măsurători meteorologice complexe, trasmiţând astfel, în permanenţă, valori ale parametrilor meteorologici: temperatura şi umezeala relativă a aerului, presiunea atmosferică, direcţia şi viteza vântului, cantitatea de precipitaţii.
Începând cu anul 2018 până în prezent, staţia meteorologică este inclusă în programul naţional de nivologie; se fac observaţii şi măsurători nivometeorologice pe perioada sezonului rece.
Staţia meteorologică Parâng se caracterizează printr-o climă montană mai blândă, caracteristic munţilor mijlocii. Temperatura medie anuală rămâne pozitivă: 6-0° C şi cu precipitaţii cuprinse între:  800-1200 mm, climatul fiind favorabil dezvoltării vegetaţiei. Sezonul rece se întinde pe o perioadă de aproximativ 8 luni, din octombrie până în mai, de obicei cu zăpadă persistentă în zonele înalte. În sezonul cald alternează perioadele umede cu perioadele uscate, favorabile drumeţiei.
Primăvara, temperatura este de 2-4 0C mai scăzută decât toamna, ca urmare a marelui consum de căldura necesar topirii zăpezii. Durata de strălucire a soarelui ajunge la 1700-1800 ore pe an. Vânturile dominante sunt cele de nord-vest, iar adesea se resimte foehn-ul, care provoacă unele avalanşe.
Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.