Pensionar, cu bicicleta împodobită ca un pom de Crăciun

Steguleţe, beculeţe, un aparat radio care gâjâie înecat, un ceas de mână legat de ghidon, multe flori de plastic, un Moş Crăciun, o păpuşică, un fluturaş, o morişcă şi câte şi mai câte.
Toate sunt piese montate pe o bicicletă veche, iar pensionarul care umblă cu ea este un fost miner din Petrila. A trecut prin explozia de la Livezeni, dar mai apoi a lucrat tot la mină, loc din care a şi ieşit la pensie şi acum la 68 de ani, cu o astfel de bicicletă, atrage atenţia tuturor celor ce îl văd. Dar  nu îi pasă, pentru că, spune omul, pasiunea lui pentru sportul cu pedale îl face să se simtă foarte bine.
„Îmi place foarte mult România şi să fiu un om corect pe lumea asta. Am lucrat la mina Lonea, şi la mina Livezeni întâi, dar, atunci când a fost acea explozie mare am plecat, m-am mutat la Lonea şi am apoi am ieşit la pensie din 1999. Merg cu bicicleta toată ziua acum”, mi-a povestit Ion Răduianu, pensionar din Valea Jiului.

Discuţia cu acest biciclist a fost una interesantă, iar omul ne-a explicat cum şi-a împodobit el mijlocul de transport, ca să aibă la îndemână tot ce are nevoie.
„Am lumină peste tot locul, sonerii, am steaguri, flori şi îmi place să am aici tot ce vreau. Umblu cu ea peste tot locul. La Târgu Jiu, merg, la Vâlcea, la Săvârşin, în zona Aradului, ori merg la pescuit. Cât fac pe drum? Cât trebuie. Păi nu mă fugăre nimeni, că eu ştiu să merg pe bicicletă de la doi ani şi sunt atent, nu mă sperii de TIR-uri sau maşini”, mărturiseşte omul. Nea Ion spune că a tot circulat şi în vremea când avea timp doar două ore să îşi facă el cumpărăturile. Acum e mândru că pe la supermarket-uri i se ia temperatura şi spune că stă bine. Bicicleta o are mereu cu el, o îngrijeşte şi o împodobeşte mereu, cu tot ce crede el că are mai frumos şi, chiar dacă arată ca pomul de Crăciun, el are senzaţia că face tot ce poate, ca să aibă un drum confortabil pe ruta Petrila – Petroşani, ori poate chiar mai departe, atunci când merge la pescuit.
Diana Mitrache

Advertisements