Printre mormintele primenite, crucile trasate cu Tricolor şi alături de monumentul pe care se află înscris testamentul lăsat de oamenii ce au murit pentru acest popor, o mână de oameni, în special militari, au venit şi în acest an să îşi amintească de Eroii necunoscuţi.
Pe crucile din Cimitirul Eroilor de la Petroşani sunt trecute nume româneşti, nemţeşti, ori niciun nume, ci doar inscripţia: UN EROU, iar anul acesta, mai mult ca altă dată, oamenii care au  venit, respectând toate condiţiile impuse de lege, au spus că nimic nu ne împiedică să le cinstim memoria.
„Să ne ajute Dumnezeu să fim vrednici noi măcar să cinstim memoria acestor eroi. Poate că ne-ar ajuta mai mult să înţelegem cu ce nimicuri ne confruntăm noi, azi. Ce nenorocire că trebuie să stai în casă, când un soldat nu ieşea dintr-un tranşeu plin cu apă o săptămână. Să fim vrednici să le ţinem vie memoria acestor eroi”, a spus Dorel Şchiopu, secretar executiv al Asociaţiei Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Hunedoara.
Cimitirul Eroilor din Petroşani a fost, de Înălţare, locul în care câţiva militari în retragere şi rezervă au depus coroane de flori la monumentul dedicat celor ce au căzut aici. A fost un moment scurt, o ceremonie restrânsă, date fiind condiţiile în care acum, pentru prima dată după mulţi ani, localnicii nu au avut voie să se adune pentru astfel de evenimente.

„Cinstirea eroilor nu ţine neapărat de o participare a noastră fizică. Preocuparea pentru memoria eroilor, a înaintaşilor, ar trebui să fie o obligaţie morală pentru oricine crede în Învierea Mântuitorului, pentru oricine crede că, asemenea Lui, şi noi vom învia odată şi vom da socoteală pentru cât am iubit, cât ne-am dăruit unii altora”, a mai spus Dorel Şchiopu.
Nu ne cinstim ca naţiune, dacă ne uităm eroii şi, tocmai de aceea, an de an, de Ziua Eroilor, la 40 de zile după Paşti, de Înălţare, cei care au căzut pe frontul din Valea Jiului, ştiuţi, ori neştiuţi, sunt comemoraţi de comunitatea locală. Cei care sunt îngropaţi în cimitirul din Petroşani, unde a avut loc ceremonia, sunt români, maghiari, nemţi ori austrieci şi toţi au luptat cândva pe front. Ei au semnat un legământ şi au jurat să apere ţara.
Diana Mitrache