Fotbalul din estul Văii Jiului a avut dintotdeauna un simbol, numit Parângul Lonea.
Lonea, după numele cartierului petrilean, preluat de la contele Lonyai Menyhart, ministru de finanţe ungar, un aristocrat rasat în Imperiul Austro-Ungar de la 1870, care a contribuit la dezvoltarea economică şi social-culturală a zonei. Parângul Lonea, echipă înfiinţată în 1921 a făcut istorie în fotbalul Văii Jiului, dar din anul 2000 o găsim sub numele actual ”Inter Petrila”, asta în urma fuziunii cu Jiul Petrila, echipa mai puţin performantă a oraşului de pe Jiul de Est.
Dacă Parângul Lonea a ”venit” la aceea fuziune cu fotbalul, Jiul Petrila era la acel moment, pe lângă fotbal, cu puternice secţii de judo, lupte libere, tenis de masă sau orientare turistică-alpinism. Cea mai puternică a fost însă secţia de popice, cu mari succese încă din anii 50, notând aici un prim succes naţional la câştigarea Cupei ”1 Mai” cu Rudolf Kozma, Ferdinand Kovacs, Vasile Crişan, Vasile Petruş, Iosif Costin, Alexandru Hiseman sau Ioan Popă în echipă. În 1972 popicarii petrileni vor accede în primul eşalon al ţării, cu un excepţional Victor Miclea în echipă, care a jucat 25 de ani (1970-1995) la Jiul Petrila! Au urmat apoi generaţiile de popicari cu Constantin Dobrică, Valeriu Piscoi, Doru Bolosin, Gabi Dumbravă, Ioan Scorţea, Marius Gheţea, Ioan Bisoc sau Marius Codarcea.
Fotbalul la Jiul Petrila…
… s-a bucurat în timp de prezenţa unor jucători cu mult entuziasm. Desigur cu Parângul Lonea lângă tine sau cu Jiul Petroşani în divizia ”A”, era mai greu să te impui. Şi totuşi au existat, până la fuziunea de acum 20 de ani, câteva repere şi în activitatea fotbalistică a Jiului Petrila. În ediţia 1994-1995 a diviziei ”D” Hunedoara, Jiul Petrila cu antrenorul Anton (Adi) Coşoreanu ocupă locul 10 cu două scoruri de handbal 10-1 cu Haber Haţeg (Zvanciu 9 goluri) şi 9-2 cu CFR Simeria (Ursachi 2, Zvanciuc 2, Dumitriu Sardi, Munteanu, A. Dodu, P. Androne, Zvanciuc fiind golgeterul echipei cu 20 de goluri. O echipă în care juca Jean Chifu, fost căpitan al echipei naţionale de juniori.. În sezonul următor 1995-1996, Jiul Petrila se clasează pe locul 12, cu acelaşi Anton Coşoreanu antrenor, cu un 10-0 cu CFR Simeria în etapa a 15-a (Niculescu a marcat 4 goluri).
Sfârşit de capitol
Campionatul 1996-1997 a însemnat ieşirea din scena fotbalului a echipei Jiul Petrila. După un început bun, cu doar o înfrângere în primele 8 etape, echipa nu mai joacă nimic în retur şi după un 2-3 acasă cu Metalul Crişcior în etapa a 25-a echipa nu se mai prezintă la Dacia Orăştie (şi nici înainte cu Victoria Călan) fiind exclusă din campionat. Aşa se încheie capitolul fotbalistic Jiul Petrila, clubul funcţionând încă trei ani, cu celelalte secţii, până la fuzionarea cu Parângul Lonea, sub numele Inter Petrila.
GENU TUTU