În 14 mai 2020 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2020 pentru instituirea unor măsuri  fiscale, care dă posibilitatea consiliilor locale să reducă impozitul anual pe clădiri datorat de contribuabilii persoane fizice sau juridice.
E nevoie de o decizie a forului local, dar, la aproape două săptămâni, încă nu s-a luat în calcul.  Totuşi, la Petroşani, în Valea Jiului, la serviciul de Impozite şi taxe o singură cerere a fost depusă, dar proprietarii ar mai avea timp.
„Înainte de a apărea acea ordonanţă, am primit o singură cerere pentru parcul industrial din zona Kaufland, unde sunt în chirie toate acele magazine. Alte societăţi nu au cerut să fie scutiţi.  O pot face până la 30 iunie, când este termenul scadent”, a spus Alin Gal, şef Serviciul Impozite şi Taxe Locale Petroşani.
Pe de altă parte, potrivit OUG 69/2020, consiliile locale vor putea adopta hotărâri până la data de 14 august 2020 privind: reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de până la 50%, pentru clădirile nerezidenţiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice.
De reducerea redevenţei vor putea beneficia proprietarii care: au în proprietate o clădire nerezidenţială pe care o folosesc pentru activitatea economică proprie a acestora, iar pe perioada stării de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2 au fost obligaţi să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin care se certifică  întreruperea parţială a activităţii economice, dar şi cei care au în proprietate o clădire nerezidenţială pe care au dat-o în folosinţă  printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de  contract în vederea desfăşurării unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice. Totul, însă, este la latitudinea consiliului local şi, implicit, a primarului, care ar trebui să instituie un proiect de hotărâre, pe care să îl supună apoi votului aleşilor.
Diana Mitrache