Laboratorul unde se face verificarea apometrelor a fost redeschis la Petroşani. Aici trebuie să ajungă, o dată la 7 ani, fiecare proprietar de locuinţă din Valea Jiului, pentru că aparatele de măsură a consumului se decalibrează în timp.
În plus, tot aici sunt aşteptaţi să vină şi cei care au probleme cu consumul, ori care reclamă proasta gestionare a sistemului de contorizare la nivel de scara blocului.
Pe timpul stării de urgenţă, activitatea a fost întreruptă, dar acum s-au luat toate măsurile necesare. „Intrăm în program normal, adică, de la ora 7,00 până la ora 10,00 se primesc apometrele, apoi, de la ora 12,00 se predau până la ora 15, 00, persoanelor care vin să îşi verifice, din punct de vedere metrologic, apometrul. În toată perioada care a trecut am fost nevoiţi să facem această restricţionare pentru a ne proteja şi pe noi şi pe cetăţenii care ar fi intrat. Trebuie să se intre cu mască,. Avem un punct de dezinfectare la intrare. Primirea – predarea apometrului se va face la limita intrării ”, a precizat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Cei care au nevoie să îşi verifice aceste aparate de măsură din gospodărie, ori din apartamente, trebuie să ştie că acest lucru se face contra-cost. „Tarifele sunt aceleaşi ca până acum, adică 4 euro, plus TVA, pentru aporemtrele de 15 – 25 mm, pe care le avem în apartamente. Verificarea pentru cele mai mari cu diametre de 30 sau 40 mm, costă 8,48 euro plus TVA”, a completat managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Conform H.G. 1660/2005, „Verificarea metrologică este obligaţia persoanelor fizice sau juridice în calitate de proprietari”. Neverificarea la timp a contoarelor de apă rece atrage după sine neluarea lor în considerare şi deci facturarea în sistem pauşal.
Diana Mitrache