”Gara municipiului Petroşani, poarta de intrare în  Valea Jiului” aşa este intitulată scrisoarea deschisă trimisă de consilierul local Viorel Pascu, directorului general al Regionalei CF Timişoara.
În luna august se împlinesc 150 de ani de la darea în folosinţă a Gării din Petroşani.  Cu acest prilej, consilierul local Viorel Pascu îi transmite o serie de solicitări lui Ion Simu Alexandru,  directorul general al Regionalei CF Timişoara.
”Vă scriu această scrisoare cu emoţie, în nume personal,  dar şi în numele cetăţenilor din Municipiul Petroşani, pe care îi reprezint în Consiliul Local. Ne cunoaştem prin petiţii, adrese şi Hotărâri judecătoreşti, însă atunci când a fost vorba de a respecta calitatea serviciilor publice pentru cetăţeni, am găsit  totuşi puncte comune şi sprijin. În această perioadă, în Regiunea Valea Jiului, este imperativă identificarea de căi şi direcţii de acţiune în vederea asigurării stabilităţii şi deschiderii spre oportunităţi economice în toate sectoarele de activitate.  Îmi amintesc cu nostalgie de vremurile studenţiei, când Gara Petroşani, avea un aer  boem şi îngrijit. Cei 30 de ani de democraţie au fost nemiloşi atât cu  „Poarta“  de intrare în Valea Jiului cât şi cu cetăţenii acesteia.  Tot mai multe voci din administraţie şi mediul privat susţin turismul ca un viitor economic organizat în Valea Jiului, iar „Poarta” de intrare în Valea noastră frumoasă, este Staţia CF Călători Petroşani”, îşi începe Viorel Pascu scrisoarea către directorul general al Regionalei CF Timişoara.
Datorită lui Viorel Pascu gara din Petroşani şi-a schimbat total aspectul. A luptat în instanţe şi a câştigat procesele cu CFR. Astfel, prin hotărâri judecătoreşti gara a fost renovată şi pusă în siguranţă.
”Staţia CF Petroşani a fost dată în folosinţă în 28.08.1870, împlinind, aşadar, 150 de ani în anul acesta. Chiar dacă efortul meu de implicare, susţinere, colaborare şi determinare pentru renovarea din temelii a porţii de intrare în Valea Jiului s-a întins pe o perioadă 7 ani, totul a meritat. Dumneavoastră, desigur, prin Regionala CFR Timişoara aţi proiectat şi asigurat realizarea acestor lucrări de modernizare a Staţiei CF Călători Petroşani.  Să vedeţi impiegaţi cu ochii în  lacrimi spunând că nu credeau vreodată că vor avea aşa condiţii de lucru, este cea mai mare recompensă sufletească pe care o poţi primi în viaţă”, mai spune Viorel Pascu.
Încă mai sunt necesare a fi executate anumite lucrări. Mai trebuie montat mobilier, iar pentru asta Viorel Pascu îi cere sprijinul directorului Regionalei CF Timişoara.
”Domnule Director General, apelez la această scrisoare deschisă, pentru a ne sprijini şi finaliză aceste lucrări de modernizare, respectiv mobilierul nou necesar funcţionării optime, „cireaşa de pe tort” a acestor lucrări. De asemenea, este importantă amenajarea şi realizarea spaţiului proiectat pentru  minimarket. La Gara din Petroşani totul funcţionează, însă cu mobilierul vechi, iar 150 de ani de activitate, o dată în viaţă poţi să-i sărbătoreşti. Chiar dacă  pandemia a „intrat cu bocancii” şi în  activitatea de transport din România, această sărbătoare trebuie să se întâmple la Petroşani, şi m-am adresat în acest mod dumneavoastră, pentru susţinerea Staţiei CF Petroşani, punct important în viitoarea istorie turistică a Văii Jiului. Am încredere că această scrisoare o veţi analiza şi cu toate greutăţile pe care le traversaţi în cadrul Regionalei CF Timişoara, veţi sprijini ca această aniversare deosebită pentru istoria Văii Jiului să se desfăşoare”, mai scrie în scrisoarea deschisă, Viorel Pascu, care încheie scrisoarea cu speranţă, speranţă că va găsi sprijin pentru ca gara să beneficieze şi de mobilier modern.
Cosmin BACIU