Presedintele Klaus Iohannis a anuntat că s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Elevii și studenții nu se mai întorc fizic la cursuri.
Președintele mai spune că mediile se vor încheia cu notele pe care le au acum elevii.
Elevii din anii terminali vor putea reveni la școală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Vor fi cel mult 10 elevi într-o clasă și pot sta la școală cel mult trei ore, subliniază președintele.
„Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri, în care am evaluat câteva teme foarte importante și doresc să prezint concluziile și deciziile care au fost luate. Activitatea fizică la școli, universități este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem continua având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă.
Nu este așa! Nu putem vorbi despre o relaxare sau încetinire a epidemiei. Trebuie să ținem cont de câteva cont de lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: să ducă boala la școala și să o ducă de la școală acasă.
Am vrut să știm ce fac alte țări. Unele din UE nu mai doresc să redeschidă școlile. În alte câteva țări, situația se evaluează. În Franța s-au deschis experimental școlile și după puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și profesorii au ajuns la ATI.
Astfel, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Elevii și studenții nu se mai întorc fizic la cursuri. Anul școlar se termină pe 12 iunie. Până atunci vor continua cursurile online. Mediile se vor încheia cu notele pe care le au acum, iar cu excepții se pot face evaluări suplimentare.
Grădinițele, școlile, universitățile nu se redeschid. Se vor redeschide în septembrie.
Sunt și niște excepții – elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor putea reveni la școală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Vor fi cel mult 10 elevi într-o clasă „, a declarat presedintele României, Klaus Iohannis.