Imaginile în care mai mulţi copii dintr-un centru de plasament din Lupeni fac flotări, iar o  asistentă îi loveşte cu coada măturii, au ajuns pe reţelele de socializare, iar o anchetă a fost demarată de poliţie.
Copiii nu ar fi la primele nereguli sesizate şi se pare că asistentele din acest centru,  tocmai pentru că bănuiau că au fost filmate în timp ce nu se purtau corect cu copiii, au încercat să întoarcă totul în favoarea lor. Au venit chiar în audienţe la sediul Consiliului Judeţean de la Petroşani şi încercau să spună că sunt nedreptăţite de către cei din conducerea centrului. Acum, acolo are loc o anchetă.
„La o întâlnire de la audienţele de la Petroşani, au venit 4 persoane de la Centrul de plasament de la Lupeni, care mi-au lăsat un memoriu referitor la activitatea din acest centru. A doua zi, l-am dus la directorul DGASPC şi de acolo au început toate discuţiile. Directorul a  trimis un control, ca să vadă cum stau lucrurile. La ora actuală, DGASPC a făcut plângere la poliţie şi suntem pe cale de a  lua măsuri împotriva asistentului  maternal care a abuzat aceşti copii şi pot să spun că sunt în curs anchetele. Ce voiau când au venit în audienţe? De obicei, cea mai bună apărare este atacul. S-au plâns de şeful de centru şi de aceea am dat curs acelui memoriu”, a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.
Poliţia  a preluat cazul şi a audiat minorul, urmând ca ancheta să scoată la iveală cum au stat lucrurile acolo. Până atunci, responsabilii Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie  a Copilului spun că nu pot să facă nimic. Mai ales că asistenta care loveşte copiii  şi-a luat concediu, imediat ce  filmul a devenit public.

VIZIONEAZA AICI CLIPUL!

Dezvăluirile au pornit de la Vişinel Bălan, un activist pentru respectarea drepturilor copilului, care recunoaşte că filmul este de anul trecut, dar că situaţia nu ar fi mai bună nici acum.
„Un copil de aproape şase ani este lovit crunt peste tot corpul cu o coadă de mătură de o îngrijitoare. Scena a fost filmată de un copil din locuinţa socială, care adăposteşte 14 copii abandonaţi.
În imagini se poate observa cum un îngrijitor aplică corecţii unui copil de nici şase ani cu coada măturii. Un grup de copii aflaţi în grija centrului de plasament din Lupeni, susţin că astfel de incidente se repetă destul de des, iar personalul de acolo se comportă urât, adresându-le jigniri şi alte pedepse fizice.
Un adolescent care doreşte să rămână sub protecţia anonimatului susţine că şi el a fost ţinta mai multe abuzuri şi că nu a mai rezistat. Mi-a scris. Cei care ar fi trebuit să fie modele pentru copiii fără familii, angajaţii centrului de plasament din Lupeni, sunt doar nişte monştri.
Astfel de incidente la care sunt supuşi copiii în repetate rânduri trebuiesc oprite, iar în cazul de faţă, credem că există cazuri izolate de abuzuri mult mai grave.”, a scris pe pagina sa de socializare Vişinel Bălan.
Diana Mitrache