Prăpăd făcut de fermierii piromani

Patru proprietari de terenuri au fost amendaţi pentru că şi-au curăţat terenurile de vegetaţia uscată dându-le foc, iar alţii s-au ale cu dosare penale pentru că focurile puse de ei au făcut prăpăd.
Doar în ultima săptămână, peste 80 de pompieri ai Detaşamentelor Deva, Hunedoara şi Orăştie, ai Secţiei Ilia şi Staţiei Brad au acţionat pentru stingerea a 19 incendii de vegetaţie uscată şi litieră de pădure. Aceste incendii au avansat înainte de a fi stopate, uneori cu eforturi deosebite, pe 60 de hectare dintre care 25 de hectare reprezintă litieră de pădure.
Un incendiu de vegetaţie uscată, gestionat de pompierii Detaşamentului Hunedoara, izbucnit la vegetaţia uscată acumulată pe terenul fostei platforme siderurgice, s-a extins pe aproximativ 12 hectare. Arderea a generat o cantitate destul de mare de fum din cauza gudronului ce era răspândit pe aproximativ 100 de metri pătraţi din suprafaţa afectată de ardere. Incendiile de litieră de pădure şi vegetaţie uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor.
”Vă reamintim că în ultima perioadă pompierii au aplicat 4 sancţiuni în valoare de 10.000 de lei proprietarilor de terenuri care au utilizat focul pentru igienizarea terenurilor. Fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.500 de lei, dosar penal şi sistarea subvenţiilor din partea APIA”, informează ISU Hunedoara.
Maximilian Gânju

Advertisements