Încă 2.000 de teste rapide pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus au fost comandate de Spitalul de Urgenţă din Petroşani. 120.000 de lei este suma alocată pentru aceste teste care indică prezenţa virusului în organism. 60 de lei costă un astfel de test. Un test rapid se pozitivează în câteva zile de la infectare.
Acestea oferă un rezultat de până la douăzeci de ori mai rapid al testării şi ar putea contribui la trierea celor suspecţi. Pe de altă pare, aceste teste rapide nu sunt atât de precise în primele zile de la infectare precum cele clasice. Un test rapid (diferit de cel efectuat prin metoda PCR) se poate face pe loc, în 15 minute. Rezultatele sale nu sunt 100% sigure, precum în cazul testării clasice de laborator. În cazul testului rapid rata de coincidenţă pozitivă este de 75%-85% în 4-10 zile de la infectare şi de 90%-100% în 11-24 de zile de la infectare.
Spitalul de Urgenţă din Petroşani rămâne unul ”curat”, adică aici nu vor fi trataţi pacienţi COVID-19. Motivul este existenţa unei zone miniere. Sunt circa 3500 de mineri care activează în subteranele din Valea Jiului şi există, oricând, riscul producerii unor accidente de muncă. Acesta este motivul pentru care unitatea medicală din Petroşani a fost retrasă de la lista spitalelor COVID-19.
”Spitalul din Petroşani a fost declarat spital COVID. În momentul în care domnul doctor Vasilescu m-a anunţat de această chestiune, am făcut nişte demersuri şi a doua zi a fost schimbată această decizie, argumentul forte, sau argumentul principal fiind acela că spitalul din Petroşani este un spital care deserveşte o populaţie de aproximativ 100 de mii de locuitori şi faptul că avem 3500 de oameni în subteran în fiecare zi, şi că oricând se poate întâmpla o nenorocire. A fost argumentul forţe ca această decizie să fie schimbată. Spitalul din Petroşani acum este singurul din judeţul Hunedoara care nu este COVID, nu este nici măcar spital suport”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Unitatea medicală a fost, la un moment dat, focar COVID-19, după ce tânăra venită din Italia nu a anunţat cadrele medicale de acest lucru, iar ulterior a fost confirmată cu COVID-19. Zeci de cadre medicale, dar şi pacienţi ai unităţii medicale au fost infectaţi de femeie. Ulterior, după circa o lună de zile, situaţia a revenit la normal.
Cosmin BACIU