„Nu suntem pregãtiti si nici nu putem face achizitii în acest moment”. Este  declaratia celor de la Consiliul Judetean Hunedoara, cu privire la situatia ipoteticã, dar care este oricând plauzibilã, în care copiii unor  pãrinti bolnavi, infectati cu noul virus, ar urma sã fie internati. Cui îi lasã? Cine poate avea grijã de ei?
Recomandarea ar fi ca acestia sã ajungã în centre ale Directiei Judetene de Protectie a  Copilului.
„Copiii cu ambii pãrinti spitalizati din cauza noului coronavirus vor fi preluati de Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, care îi plaseazã într-o zonã dedicatã de izolare pânã la testare” este recomandarea Mãdãlinei Turza, presedinta Autoritãtii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitãti, Copii si Adoptii., citatã de EDUPEDU.
Doar cã socotelile teoretice nu merg si în practicã, iar în judetul Hunedoara acum nu existã niciun astfel de centru care sã poatã fi transformat pentru aceste necesitãti. O recunosc autoritãtile judetene. „În astfel de situatii, DSP va trebui sã sesizeze DGPC, cã existã o astfel de problemã. Atunci,  în regim de urgentã, acesti copii vor fi testati. Se evalueazã situatia rudelor (unchi, mãtusi, bunici), dacã îl pot lua, dar în conditiile în care copilul este testat si negativ, în urma avizului epidemiologic. În conditiile în care nu se gãseste nicio rudã, cum este si cazul copiilor dati în plasament familial, îl poate lua Directia de Protectie a Copilului ca sã îl ducã în izolare. Dar dacã apar astfel de situatii, e musai testarea copilului. Dar, din pãcate, noi nu suntem pregãtiti pentru astfel de evenimente. Nu avem un astfel de centru si, în plus, Directia de Protectie a Copilului nu este în mãsurã acum sã poatã sã facã achizitii urgente si recunoastem cã este o scãpare legislativã, dar la care nimeni nu s-a gândit”, a spus Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
Diana Mitrache