La sediul Consiliului Judetean Hunedoara, conducerea institutiei a avut, joi, 26 martie, o întâlnire cu  managerii unitãtilor medicale aflate în subordine, scopul principal fiind analiza problemelor cu care se confruntã unitãtile medicale în contextul luptei împotriva extinderii pandemiei COVID-19.
La întâlnire au participat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, administratorul public al judetului Hunedoara, Costel Avram, prefectul judetului Hunedoara, Vasilicã Potecã, coordonatorul unitãtilor medicale din judet, Claudiu Antal, managerul Spitalului Judetean de Urgentã din Deva, Daniela Rosca, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Letitia Mirela Plesa-Popescu si managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad, Marcel Iosif Cârjea.
Principala problemã cu care se confruntã unitãtile medicale este lipsa echipamentelor de protectie pentru personalul medical. În ciuda eforturilor fãcute de manageri, echipamentele nu au ajuns la spitale, producãtorii si furnizorii de materiale fiind suprasolicitati.
„Nu se pune problema financiarã, bani existã, comenzile au fost lansate, dar echipamentele nu sunt disponibile pe piatã. Este vorba despre mãsti de protectie si combinezoane pentru personalul  medical – care este cel mai expus în aceastã perioadã”, a declarat Costel Avram.
Ca mãsurã de sigurantã, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara analizeazã ca, în prima sedintã ordinarã care va avea loc marti, 31 martie, sã fie alocate sume suplimentare pentru achizitia de echipamente de protectie, dar si de medicamente.
„În regim de urgentã, vom regândi anumite alocãri si vom directiona sumele necesare cãtre Spitalul Judetean de Urgentã din Deva, convinsi fiind cã nimic nu poate fi pus mai presus de sãnãtate”, a declarat Mircea Flaviu Bobora. De asemenea, în urma unei analize, conducerea SJU Deva va solicita Primãriei Municipiului Deva schimbarea destinatiei sumelor de bani alocate unitãtii medicale. Concret, având în vedere evolutia cazurilor de infectie cu COVID-19, conducerea SJU Deva apreciazã cã, în acest moment, este mult mai utilã dotarea cu ventilatoare destinate pacientilor cu  insuficientã respiratorie. Pentru aparatul Real Time PCR, necesar în  diagnosticarea  cazurilor de infectii cu COVID-19, a cãrui achizitie va fi cofinantatã de CJ Hunedoara, banii au fost alocati de Ministerul Sãnãtãtii si urmeazã procedura achizitiei.