Sunt 15 de când elicopterul Spitalului de la Petrosani se prãbusea în Defileul Jiului, într-o zonã împãduritã si greu accesibilã.
A fost ultimul aparat de zbor pe care unitatea medicalã l-a mai detinut si asta, pentru cã, sistemul fusese gândit asa încât minerii sã aibã acest mijloc de transport absolut necesar.
Doi cetãteni moldoveni, pilotul si mecanicul, au murit si alti doi au fost grav rãniti în urma celui mai grav accident aviatic produs în Valea Jiului.
Tragedia avea loc într-o zi de vineri, 18 februarie 2005, în jurul orei 14.00, când elicopterul de tip MI-2, apartinând aviatiei utilitare, s-a prãbusit la Polatiste. Aparatul a cãzut în ceea ce este acum Parcul National Defileul Jiului, dupã câteva minute de la decolarea de pe pista Spitalului Petrosani.
Aparatul transporta hranã pentru animalele din pãdure, atunci fiind o iarnã foarte grea. La bordul aparatului de zbor se aflau doi membri ai echipajului, pilotul si mecanicul aparatului de zbor si doi pãdurari. Pilotul si mecanicul erau din Republica Moldova, ceilalti doi pasageri fiind Teodor Mustatã (inginer la Ocolul Silvic Petrosani) si Ioan Corbei (pãdurar la acelasi ocol silvic). Teodor Mustatã este cel care a mers prin zãpada ce trecea de genunchi, rãnit, sã anunte cã în munte s-a prãbusit elicopterul. Cetãteanul moldovean Valeriu Coadã (46 de ani), pilotul elicopterului, avea fracturã de coloanã si a fost preluat de la locul accidentului, de o echipã de jandarmi si salvamontisti,
Ceilalti doi oameni care erau în elicopterul prãbusit, Ioan Corbei, în vârstã de 57 de ani, paznic de vânãtoare la Asociatia Generale a Vânãtorilor si Pescarilor Sportivi Hunedoara, filiala Petrosani sii cetãteanul moldovean Valeriu Pãsat, mecanicul care si-a pierdut viata în urma accidentului. Anchetatorii au precizat cã unul dintre cei doi a fost aruncat din elicopter în urma impactului, iar celãlalt a fost prins între fiarele contorsionate ale aparatului de zbor.
Diana Mitrache