1. Ultimul an de domnie a despotului comunist Gheorghe Gheorghiu – Dej peste natia românã. Un an care în plan international avea sã fie marcat de câteva momente importante: De Gauile este reales presedinte al Frantei, lovituri de stat Algeria, Rep. Centrafricanã, Zair, independenta Gambiei, Maldivelor si Singapore.
    În bezna comunistã din România doar sportul mai trimitea o razã de soare. Câte un pic si în Valea Jiului…
    Sah si popice
    Timid începutul de an ne trimite spre sãli. La popice o ”rivalitate sportivã” ne este prezentatã între Minerul Vulcan si Parângul Lonea cu fratii Mihai, Aurel în prim-plan. În ”faza raionalã a campionatului republican” îsi anuntã participarea Retezatul Uricani, Viscoza Lupeni, Energia Petrosani, Straja Lupeni etc.
    Schi în Straja

    În prima decadã a lunii ianuarie 1965 masivul Straja este gazda unui prim concurs de schi organizat de Minerul Lupeni si Energia Paroseni. Vor fi probe de slalom special si usor cu câteva nume care se impun: Grigore Cioflica, Adalbert Kato, Aron Peter (Minerul Lupeni), Alfred Schmidt, Gheorghe Lupas, Gheorghe Lorincz (Energia Paroseni).
    Lupeniul dominã si în Parâng!
    În masivul Parâng se organizeazã Cupa 24 ianuarie la schi cu participarea a 40 de schiori (cum or fi urcat fãrã telescaun si telegondolã!?) de la mai multe scoli de sport din Valea Jiului si Constructorul Hunedoara seniori si juniori.
    Reprezentantii Lupeniului au câstigat trofeul prin sportivii Grigore Cioflica, Gheorghe Lupas sau Margareta Schmidt. Imaginati-vã la patinoarul din Lupeni este organizat un carnaval cu peste 150 patinatori, cu meciuri de hochei pe gheatã între Preparatorul Lupeni si Stiinta Petrosani, cu peste 500 de spectatori totul completat, asa cum scrie cronica timpului cu ”un gustos vin cald”.

    Cu Bela Karoly înainte!
    Rãsfoind presa localã din ianuarie 1965 surprizã: apare numele lui Bela Karoly celebrul antrenor al Nadiei Comãneci în anii 70! Când si cum? La o competitie de handbal organizatã la Lupeni de fapt un turneu-fulger duminicã cu 14 meciuri pe parcursul întregii zile. Ei bine, în lotul echipei Viitorul Vulcan îl gãsim pe Bela Karoly (avea pe atunci 22 de ani!)  remarcat printre cei mai buni jucãtori ai turneului.

    Bela Karoly împreunã cu sotia sa Marta, au ajuns în Valea Jiului în toamna lui 1963, ajung la Vulcan prin repartitie guvernamentalã. Ei s-au preocupat în aceea perioadã de pregãtirea elevilor de la Vulcan, Marta ocupându-se de gimnasticã, Bela de handbal. Astfel, numele lui Bela Karoly apare si ca jucãtor – vezi facsimil în cronica de handbal – la echipa de atunci, Viitorul Vulcan. Desigur, vremuri boeme, cu schiuri cãrate în spate si patinoare cu .carnavaluri si hochei pe gheatã. Vremuri pãstrate în parfumul timpului de acum 55 de ani, într-un ianuarie 1965…
    Genu TUTU