Sala de Marmurã a Primãriei  Municipiului Petrosani a devenit loc de pelerinaj pentru toti cei care doresc sã-si ia „Adio” de la cel care a fost Gheorghe David, unul dintre cei mai iubiti si apreciati primari pe care i-a avut Petrosaniul.

Nãscut în 1939, Gheorghe David si-a pus puternic amprenta asupra municipiului Petrosani, dar si a întregii Vãi a Jiului. A fost director al Spitalului de Urgentã Petrosani, primar al municipiului Petrosani si, mai apoi, director al centrului medical Euromedic. A crezut cã poate schimba ceva si a ales sã intre în politicã si lase deoparte pentru ceva vreme viata medicalã. Între 2000 si 2004 a ocupat fotoliul de primar al urbei, însã dupã ce Carol Schreter a câstigat alegerile de acum 8 ani a revenit la activitatea atât de tragã lui, adicã la medicinã. În 2006 a decis sã iasã definitiv din politicã. Dezamãgit de întorsãtura pe care o luau lucrurile, David a pãrãsit PSD si nu s-a mai înscris în nici un partid politic. A devenit director al centrului medical Euromedic si s-a dedicat în totalitate pacientilor ani în sir, atâta timp cât sãnãtatea i-a permis. Timpul nu a mai avut, însã, rãbdare cu el, iar duminicã seara a  încetat din viatã pe un pat al Spitalului de Urgentã Petrosani. Se stia cã este bolnav, dar cât de grav doar apropiatii lui cunosteau. Rãmãsese acelasi om bonom despre care cei care l-au cunoscut spun cã nu a fãcut rãu nimãnui, niciodatã cu bunã stiintã.

Un mare fan al fotbalului, Gheorghe David a fost si medicul echipei Jiul Petrosani în perioada de glorie a clubului emblemã din Vale.

Cetãtean de Onoare al Petrosaniului

Doctorul David a fost recompensat pentru activitatea sa în medicinã si „pentru remarcabila sa contributie în slujba comunitãtii” cu titlul de Cetãtean de Onoare al municipiului Petrosani. Gheorghe Ioan David se nãstea în urmã cu 73 de ani în comuna Obreja din judetul Caras-Severin si a ajuns în Petrosani ca medic la Spitalul Raional Petrosani, acum mai bine de 45 de ani. „Multumesc tuturor pentru deosebita onoare care mi-a fost fãcutã prin acordarea acestei distinctii. Consider cã este o apreciere a dragostei ce o port populatiei si zonei. M-am strãduit si în mare parte am reusit sã fac cât mai mult bine locuitorilor municipiului si în perioada în care am fost primar, am promovat si reprezentat cu cinste zona si peste hotare”, spunea Gheorghe David în 2007 la decernarea titlului. De-a lungul anilor fostul primar mai fost recompensat pentru meritele sale cu Medalia de Aur a Universitãtii Tehnice Petrosani, Ordinul Meritul Sanitar sau Crucea Patriarhalã.

Gheorghe David nu mai este printre noi, dar în ultimele zile pe acest pãmânt, oricine poate sã îsi ia „Adio” de la fostul edil.

Sicriu cu trupul neînsufletit a fost depus în sala de Marmurã a Primãriei Municipiului Petrosani în semn de omagiu pentru activitatea depusã de acesta în domeniul medicinii si în slujba comunitãtii.

Carmen Cosman

Maximilian Gânju