Au scãpat de ursi dar nu si de mistreti

Gospodãriile izolate din municipiul Petrosani sunt aproape în fiecare noapte cãlcate de porcii mistreti care ies din pãdure în cãutare de hranã. Un localnic a numãrat duminicã seara nu mai putin de 14 porci mistreti în ograda sa.

Vizitele mistretilor nu sunt ceva neobisnuit pentru cei care au casele la poalele Parângului, si în fiecare toamnã porcii înfometati coboarã în livezi dupã hranã. Problema oamenilor este cã sunt deja prea multi fatã de anii trecuti si nu se mai sperie de om, semn cã animalele îsi gãsesc din ce în ce mai greu hrana si devin periculoase.

Duminicã seara un localnic care are gospodãria în zona Sãlãtruc, a numãrat în ograda sa 14 porci. Si nu a fost o întâmplare spune omul. „În fiecare toamnã vin în grãdinã, nu e nimic obisnuit. Cum începeau sã latre câinii si fãceai putin zgomot, o luau la sãnãtoasa. În toamna asta au venit ca niciodatã. Nu am vãzut de 40 de ani de când sunt aici atât de multi porci la mine în curte.

Duminicã noaptea erau 14 si asa a fost cam din septembrie pânã acum. Nu mai au ce sã mânce în pãdure si nici nu mai fug de câini sau de zgomot. Asta e necazul nostru, ne este fricã sã nu ne atace”, spune Cristian. Pânã în urmã cu o lunã de zile, în zona respectivã oamenii aveau pagube din cauza ursilor care înfometati le atacau animalele din gospodãrie. Unul dintre cei care au gospodãrii în zonã a si ajuns la spital cu rãni serioase dupã ce a fost atacat de fiarã.

Maximilian Gânju

Advertisements