Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, gãzduieste vineri, 20 decembrie de la ora 10.30, lansarea editiei în limba englezã a volumului Muzeul din Deva – Arc peste timp – The Deva Museum- Arch over time, autor dr. Iosif Vasile Ferencz, Cercetãtor Stiintific II, Sectia de Arheologie din cadrul institutiei noastre.
Volumul, apãrut în limba românã la finalul anului 2017, la Editura Mega din Cluj-Napoca, prezintã istoria muzeului devean care a început în urmã cu aproape 14 decenii, în 1880, odatã cu înfiintarea Societãtii de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara. Cartea s-a dorit a fi o lucrare destinatã unui public cât mai larg, din punctul de vedere al preocupãrilor si al nivelului de vârstã, mentioneazã Cercetãtor Stiintific II, dr. Iosif Vasile Ferencz. Editia în limba românã a volumului s-a bucurat de o largã apreciere, tirajul tipãrit epuizându-se în scurt timp. Din acest motiv si datoritã cererii constante din partea publicului, în anul 2018,  au fost retipãrite 100 de exemplare.
Impactul pozitiv în rândul tuturor iubitorilor de istorie localã si nu numai, a determinat, din partea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva si a autorului, concluzia tipãririi unei editii într-o limbã de circulatie internationalã, care sã permitã un acces mai extins la informatia istoricã oferitã de volum, de a face  cunoscut, unui public cât mai larg, trecutul, dar si prezentul si viitorul unuia dintre cele mai vechi muzee din Transilvania. Astfel, în anul 2018, textul volumului a fost tradus integral în limba englezã de cãtre d-na Kinga Kàsler, rezultând editia ce face obiectul evenimentului mentionat mai sus. Introducerea si prezentarea volumului va fi sustinutã de dr. Daniel Iosif Iancu, Cercetãtor Stiintific III, Sectia Istorie si Artã din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.