Autoritãtile locale de la Petrosani sunt pregãtite pentru sezonul de iarnã. Temperaturile au scãzut foarte mult în ultimele zile, însã deocamdatã nu a nins.
Dacã în alti ani, edilii prezentau utilajele care vor actiona pe raza localitãtii în sezonul de iarnã, anul acesta s-a renuntat la “parada utilajelor”. Chiar si asa, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani dã asigurãri cã nu vor exista probleme.
“Suntem pregãtiti pentru a interveni atunci când va ninge. Anul trecut a fost o situatie aparte. Asa cum am mai spus, anul trecut, în câteva ore a cãzut o cantitate record de zãpadã de aceea au existat acele probleme”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
De altfel, Consiliul Local al municipiului Petrosani a stabilit si planul de actiuni pentru sezonul de iarnã.  Firma care se va ocupa de deszãpezirea din Petrosani etse, la fel ca în fiecare an, Eolian Energy.
I. Pentru combaterea poleiului sunt prevãzute urmãtoarele directii de actiune:
a) Vreme uscatã (temperaturi de +1 C cu tendinte de scãdere) si prognoza în  urmãtoarele ore de precipitatii. Se actioneazã cu rãspânditoarele mecanice pentru a împrãstia material antiderapant pe suprafetele carosabile ale podurilor si pantelor din municipiul Petrosani. (…) Pentru combaterea lunecusului timpul maxim admis pentru rãspândirea materialelor antiderapante este de maximum 3 ore de la semnalarea fenomenului.
b) Pentru combaterea poleiului pe strãzile secundare se va actiona cu  materiale antiderapante în maximum 5 ore de la semnalarea fenomenului. II. La aparitia poleiului si a precipitatiilor sub formã de ninsori slabe, de 5-6 cm, se actioneazã cu utilaje cu lamã si cu material antiderapant. (…)Programul se va executa în maxim 6 ore dupã care se trece la executarea acestor operatiuni pe strãzile secundare, operatiuni ce trebuie executate în maxim 8 ore de la  încetarea ninsorii. Actiunea de deszãpezire începe din Centrul Civic al municipiului Petrosani.
III. Actiunea de deszãpezire când stratul de zãpadã este peste 10 cm. Arterele (Strada 1 Decembrie 1918 – intersectia cu str. Mihai Viteazul – Pod Sãlãtruc, pod Sãlãtruc – intersectie Livezeni, drum tranzit – triaj, viaduc, intrare cu orasul Petrila, str. Horea, str. Carol Schreter, str. Nicolae Bãlcescu, str. Avram Iancu, str. Ion Creangã, str. Carpati, str. 9 Mai, str. Aleea Florilor, str. 13 Septembrie, str. Anghel Saligny, str. Universitãtii, str. General Dragalina, str. St. O. Iosif, Str. Muncii, str. Nicolae Titulescu, str. Oituz, str. Unirii, str. Aviatorilor, str. Venus, str. Gociu Nicusor, str. Independentei, str. Cuza Vodã, str. Lunca, str. George Enescu, str. Transilvaniei, srum forestier Rosia-Sasa-Bosnia) trebuie sã fie circulabile în cel mult 12 ore actionându-se continuu cu toate  utilajele din dotare. Dupã încetarea  ninsorii si asigurarea unei stãri bune pe arterele mentionate se va actiona si pe strãzile secundare.
IV. Actiunea de deszãpezire când zãpada este peste 30 de centimetri.
În cazul în care nu se poate interveni din cauza viscolului se va interveni imediat ce s-a oprit vântul, cu toate utilajele cu lamã din dotare pentru strângerea si îndepãrtarea zãpezii începând cu Centrul Civic,  continuând cu strãzile mai sus mentionate si strãzile secundare. Dacã se constatã cã este necesar se va administra si material antiderapant pentru a îndepãrta total zãpada de pe carosabil. Vor fi mobilizati în caz de nevoie în actiunea de deszãpezire agenti  economici care au contract în derulare cu DADPP cu toate utilajele si masinile din dotare pânã la crearea conditiilor de circulatie pe strãzi. Perioada maximã de punere în functiune optimã a suprafetei stradale este de 24 de ore. Toate societãtile comerciale vor interveni în  actiunea de  îndepãrtare a zãpezii din fata unitãtii si din interior cu utilaje si personal.
V. În vederea curãtãrii zãpezii de pe trotuare, case particulare în zona Societãtilor comerciale si a Institutiilor Publice se vor mobiliza cetãtenii, factorii de rãspundere în temeiul prevederilor regulamentului de Salubrizare a Municipiului Petrosani.
Cosmin BACIU