Parcarea din Straja, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara

Sezonul de schi din Straja a fost inaugurat la finalul sãptãmânii trecute. Un neajuns al  statiunii este lipsa locurilor de parcare.
Autoritãtile locale sustin cã o parcare ar putea fi amenajatã cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara.
“Din pãcate, anul acesta nu am reusit sã facem nimic în privinta parcãrilor. Avem, însã un proiect împreunã cu Consiliul Judetean Hunedoara. Ar urma sã fie asfaltat un hectar de teren si realizate parcãri”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Statiunea montanã Straja atrage în fiecare sezon mii de turisti. Pentru acestia, autoritãtile locale au planuri mari. În ceea ce priveste planurile pe termen lung, acestea sunt mãrete. Autoritãtile locale cautã fonduri pentru realizarea unui bazin de înot si a unui teren de sport la baza statiunii. Tot acolo ar trebui  realizate si structuri de cazare de lux, de 4 si 5 stele. Numai pentru acestea este nevoie de investitori privati. Potrivit autoritãtilor locale, de la un sezon la altul, sunt din ce în ce mai multi iubitori ai muntelui care aleg Straja. Aici sunt pârtii de schi de conditii excelente, dar si preturi mai mici decât în statiunile montane mari ale tãrii. În Straja se schiazã pe un întreg munte. Domeniul schiabil însumeazã peste 26 de kilometri de pârtii. 20 de kilometri sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Cele 11 instalatii de transport pe cablu asigurã  accesul facil la toate pârtiile din statiune.
“Straja este un fenomen. Straja este statiunea care în fiecare an reuseste sã aducã mii de turisti în plus fatã de anul precedent. Reusim în fiecare an sã adunãm mai multi bani la primãrie pentru a putea sã dezvoltãm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani sã reusim ca prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului si prin ceea ce are primãria, adicã prin telegondolã si pârtii, sã avem un plus foarte mare astfel încât sã putem sã dezvoltãm orasul si sã nu mai fim dependenti de Guvern si de alte resurse financiare. Dacã s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adicã masterplanul care includea teren de  fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit  complet astfel încât am putea sã functionãm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflãm la un stadiu micut, dar poate în timp vom reusi sã facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu pânã la teleschiul 4 si sã se lege cu pârtia de sub telegondolã, pentru a avea o pârtie lungã, pentru a termina acea pasarelã”,  a mai spus sursa citatã. Edilii cautã sã dezvolte statiunea montanã si accesând fonduri europene. Momentan nu existã axe de finantare dedicate unor astfel de proiecte, însã potrivit informatiilor se pregãtesc apeluri  pentru statiunile  montane. Edilii din Lupeni vor sã profite de orice oportunitate.
Cosmin BACIU