Obisnuiti cu munca în subsoluri umede, canale si prin diverse locatii, angajatii Apa Serv au dat o mânã de ajutor celor de la Pestera Bolii.
Acest loc, de sub pãmânt, extrem de vizitat de turisti, are nevoie periodic sã fie curãtat, pentru cã altfel, din cauza exploatãrilor forestiere de amonte, pestera se umple vãzând cu ochii. Au adunat toate resturile cãrate de ape în interiorul pesterii si aproape 20 de oameni au lucrat non-stop, o jumãtate de zi, ca sã lase loc apelor.
„Pânã acum, cumva am profitat, ca sã zic asa, de acest parteneriat între noi si Petro Aqua, care are mai mult de 10 ani si, având în vedere cã am tot venit aici cu multi colegi din tarã, care lucreazã în domeniul apelor, locul fiind unul superb, am zis sã ajutãm si noi sã ecologizãm zona, atât cât putem noi. Trebuie sã constientizãm cã, fiecare creangã, care este adusã de viiturã în pesterã, poate bloca pestera, aducând mari deservicii. Adicã, tot ce se vede aici, poate fi inundat, pentru cã dupã o creangã, urmeazã o alta si tot asa. Este unul dintre locurile cu care ne mândrim în Valea Jiului”, a spus Cristian Ionicã, manager Apa Serv Valea Jiului.
Din pesterã, au scos busteni, cârpe, pet-uri si bucãti de material, toate cãrate de apã din zona cãtunelor de la munte. Sunt deseuri si, asa cum spunea Imre Szuhanek, la ultimele ploi torentiale, pestera a crescut ca nivel cu cel putin 10 cm pe unele locuri, aluviuni cu pietre, aduse de apele care au spãlat efectiv terasamentul distrus de firmele ce exploateazã pãdurile în munte.
Si custodele pesterii, presedintele Asociatiei Ecologice Petro Aqua, Imre Szuhanek a vorbit despre faptul cã pestera avea nevoie de un astfel de ajutor si le-a multumit celor ce îsi aduc aminte sã facã astfel de gesturi, într-un loc pe care turistii vin sã îl viziteze.
„O mare problemã, de când îngrijim pestera, este colmatarea. Din cauza drumurilor forestiere, de când am venit aici, în pesterã a crescut terasamentul între 1,4 si 1,6 m cu depuneri. La viituri, sunt aduse gunoaie, iar ceea ce se face acum este extrem de util pentru a opri colmatarea pesterii. Orice barierã face sã se depunã si noi 3 câti suntem aici, nu puteam. Ei sunt 20 si ne ajutã, pentru cã altfel nu am face fatã, iar cu copiii cu care colaborãm nu reusim sã scoatem afarã busteni si sã meargã în apã”, a spus si Imre Szuhanek, presedintele Organizatiei Petro Aqua.
Pestera Bolii aratã excelent, este iluminatã feeric, iar cei care o viziteazã, merg prin ea pret de minute bune, vãzând cum apa a sãpat sub stâncã, podurile sunt iluminate si pot asculta muzicã ambientalã. Aici au loc concerte cu diverse coruri si orchestre, iar de Crãciun are loc traditionala întâlnire a corurilor bisericesti. Acustica de sub pãmânt. Luminile excelent montate si acum decolmatarea pesterii vor face din acest loc unul si mai dorit de vizitatorii ce vin în zona Vãii Jiului.
Diana Mitrache