Dupã zeci de ani de promisiuni, una mai electoralã ca alta, primul strat de asfalt este acum turnat în Parâng. S-a început de marti, când toti cabanierii au postat pe retelele de socializare fotografii, iar miercuri, înainte de prânz, echipa care a manageriat acest proiect s-a aflat în Parâng. Pentru cei care fac turism, drumul este cea mai importantã perspectivã.
„Este foarte important, pentru cã va dezvolta turismul si iarna si vara si în toate sezonale. Drumul, alãturi de telescaunul care pleacã din zonã, vor atrage din ce în ce mai mult turisti. Sunt 3,8 km de drum spectaculos, cu panta medie de 22%, îl va face si foarte pitoresc. Este o crestere enormã a turismului de varã, cel putin în Parâng, unde vorbim de o triplare, fatã de acum 2 ani, iar drumul va atrage si mai mult turistii. Sunt multi care vin pânã în zona Rusu, întreabã si doresc sã plece mai departe. Acum, cã avem asfalt, vom rezolva toate aceste probleme”, spune Cristian Tamas, proprietar de pensiune turisticã din zonã.
Pânã acum s-a turnat asfalt pe o portiune de la începutul drumului, însã, lucrarea prinde contur si doar vremea este cea care le mai pune bete în roate drumarilor. Echipa care a pornit investitia, însã, se aratã acum optimistã.
„E o realizare de exceptie pe care o puteti vedea deja. Suntem la aproximativ 1400 m altitudine, e un drum care s-a gândit a fi o investitie care sã revigoreze turismul în Valea Jiului si pe care l-au gândit toti de 20 de ani si iatã cã existã perspective certe ca anul viitor sã fie gata ”, a precizat Mircea Bobora, presedintele C J H.
Sunt primii metri de asfalt într-un loc în care nu a existat pânã acum nimic mai mult decât un drum forestier, iar perspectivele sunã bine si pentru turistii care schiazã si pentru cei care vor urca în munte chiar si cu un autocar. Tunelurile ce vor construite acolo sunt pe ultima sutã de metri si investitia prinde contur cu fiecare zi si fiecare vot al forului judetean.
„Dupã 20 de ani suntem aici în munte, unde nimeni nu credea cã se toarnã asfalt. S-au asfaltat pânã azi primii 300 m, constructorul spune cã va asfalta 2 km acum, pânã vine zãpada, iar pe aceastã cale vreau sã îl felicit pe domnul Lãzãrescu cã s-a tinut de cuvânt si a fãcut ce a promis, dar le multumesc si consilierilor judeteni, care joi au aprobat modificãrile cu acele douã tuneluri si sperãm ca în luna decembrie, dacã timpul tine cu noi, sã montãm cele douã tuneluri, iar schiorii vor trece peste si masinile pe dedesubt”, a adãugat si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara, cel care, sãptãmânal, a monitorizat stadiul lucrãrilor din Parâng.
Contractul pentru constructia acestui drum a fost semnat în 2018, iar aici sunt 3.725 de metri de reabilitat, lãtimea pãrtii carosabile fiind pe alocuri de pânã la 4 metri. Artera va traversa chiar si pãrti ce vor intersecta pârtia de schi, va avea 4 km si jumãtate de rigole betonate, care vor drena apele, 23 de podete si pe 2 km si 200 de metri va fi construit un zid de sprijin, totul la suma de aproximativ 17.308.917,86 de lei.
În plus, tot Consiliul Judetean Hunedoara va asfalta si drumul ce duce din zona pilonului 17, pânã sus la ANEFS.
Diana Mitrache