Pentru prima datã în istorie, asfalt în Parâng

Dupã zeci de ani de promisiuni, una mai electoralã ca alta, primul strat de asfalt este acum turnat în Parâng.  S-a început de marti, când toti cabanierii au postat pe retelele de socializare fotografii, iar miercuri, înainte de prânz, echipa care a manageriat acest proiect s-a aflat în Parâng. Pentru cei care fac  turism, drumul este cea mai importantã  perspectivã.
„Este foarte important, pentru cã va dezvolta turismul si iarna si vara si în toate sezonale. Drumul, alãturi de telescaunul care pleacã din zonã, vor atrage din ce în ce mai mult turisti. Sunt 3,8 km de drum spectaculos, cu panta medie de 22%, îl va face si foarte pitoresc. Este o crestere enormã a turismului de varã, cel putin în Parâng, unde vorbim de o triplare, fatã de acum 2 ani, iar drumul va atrage si mai mult turistii. Sunt multi care vin pânã în zona Rusu, întreabã si doresc sã plece mai departe. Acum, cã avem asfalt, vom rezolva toate  aceste probleme”, spune Cristian Tamas, proprietar de pensiune turisticã din zonã.
Pânã acum s-a turnat asfalt pe o portiune de la începutul drumului, însã, lucrarea prinde contur si doar vremea este cea care le mai pune bete în roate drumarilor. Echipa care a pornit investitia, însã, se aratã acum  optimistã.
„E o realizare de exceptie pe care o puteti vedea deja. Suntem la aproximativ 1400 m  altitudine, e un drum care s-a gândit a fi o investitie care sã  revigoreze turismul în Valea Jiului si pe care  l-au gândit toti de 20 de ani si iatã cã existã  perspective certe ca  anul viitor sã fie gata ”, a precizat Mircea Bobora, presedintele C J H.
Sunt primii metri de asfalt într-un loc în care nu a existat pânã acum nimic mai mult decât un drum forestier, iar perspectivele sunã bine si pentru turistii care schiazã si pentru cei care vor urca în munte chiar si cu un autocar. Tunelurile ce vor construite acolo sunt pe ultima sutã de metri si investitia prinde contur cu fiecare zi si fiecare vot al forului judetean.
„Dupã 20 de ani  suntem aici în munte, unde nimeni nu credea cã se toarnã asfalt. S-au asfaltat pânã azi primii 300 m, constructorul spune cã va asfalta 2 km acum, pânã vine zãpada, iar pe aceastã cale vreau sã îl felicit pe domnul Lãzãrescu cã s-a tinut de cuvânt si a fãcut ce a promis, dar le multumesc si consilierilor judeteni, care joi au aprobat  modificãrile cu acele douã tuneluri si sperãm ca în luna decembrie, dacã timpul tine cu noi, sã montãm cele douã tuneluri, iar schiorii vor trece peste si masinile pe dedesubt”, a adãugat si Costel Avram,  administrator public al judetului Hunedoara, cel care, sãptãmânal, a monitorizat stadiul lucrãrilor din Parâng.
Contractul pentru constructia acestui drum a fost semnat în 2018, iar aici sunt 3.725  de metri de reabilitat,  lãtimea pãrtii carosabile  fiind pe alocuri de pânã la 4 metri. Artera va  traversa chiar si pãrti ce vor intersecta pârtia de schi, va avea 4 km si jumãtate de rigole  betonate, care vor drena apele, 23 de podete si pe 2 km si 200 de metri va fi construit un zid de sprijin, totul la suma de aproximativ 17.308.917,86 de lei.
În plus, tot Consiliul Judetean Hunedoara va asfalta si drumul ce duce din zona pilonului 17, pânã sus la ANEFS.
Diana Mitrache

Advertisements

7 comentarii la „Pentru prima datã în istorie, asfalt în Parâng

 • 6 noiembrie 2019 la 19:35
  Permalink

  parca am fii castigat cine stie ce mare batalie….oare sunt alegeri?

 • 7 noiembrie 2019 la 06:34
  Permalink

  Nu credddddd…..ciudat cum l-au g?sit pe unicul cabanier din zona, c?ruia s?-i ia interviu…. Nu e ciudat?…. ZONA D? TAMAS?

 • 7 noiembrie 2019 la 06:59
  Permalink

  Cine este acest Tama??

 • 7 noiembrie 2019 la 07:59
  Permalink

  amin. slavit sa fie domnul. domnul primar, evident . caci a lui e slava, mila si orasul, in veci de veci, amin.

 • 7 noiembrie 2019 la 08:40
  Permalink

  Da, da, da….

  Acum au crescut preturile cabanelor cam de 20 de ori.

  Contribuabilul roman i-a imbogatit pana la suprem pe niste cabanieri nesimtiti care murdaresc muntele si ofera servicii ordinare.

  Un lucru bun, pentru oameni de nimic!

 • 7 noiembrie 2019 la 11:19
  Permalink

  TAMAS E UNUL DIN SMENARII CARE INVART BANII CU RITZI LUCRAREA DIN PARANG E O MIZERIE TERASAMENTUL NU E FACUT CORECT NU ARE DELIMITARE BORDURI SAU RIGOLE LA PRIMAVARA MARE MIRARE DACA VA MAI EXISTA E UN TUN INAINTE DE CAMPANIA ELECTORALA TREBUIE BANUTI PENTRU DANCILA….PS IN BUNA TRADITIE IN CARE VA APARATI MEMBRII COTIZANTI ASTEPT SA MA CENZURATI.

 • 8 noiembrie 2019 la 10:34
  Permalink

  stai mai omule ca nu e gata inca lucrarea…….uitati-va la voi ca oamenii …..cand va face cineva ceva nu e bine…..cand nu va face nu e bine ca nu va face…..DAR IN SCHIMB AVETI CU TOTII PRETENTII…..ai putina rabdare sa se termine lucrarea…..pentru o zona moarta ……pentru o zona ramasa in urma economic…..semnifica ceva…..chiar daca nu cu rezultate imediate …….banii pentru realizarea ei provin in mare parte din proiecte europene …… din banii rezultati intern nu si-ar putea permite sa plateasca nici iluminarea drumului……..ai rabdare si nu mai arunca cu pietre aiurea……..voi mai aveti de lucrat mult inclusiv la mentalitatea voastra…….si acolo sunteti in urma rau de tot……nu doar la capitolul dezvoltare economica………@jorj…..tu chiar crezi ca intr-o zona „data uitarii ” unde o locuinta costa cat un „loc de parcare” sau cat un „garaj” dintr-un „alt oras ” …….o sa creasca de 20 de ori pretul unei cabane….????………pana si in cel mai prapadit oras gen vaslui sau altele mai sarace…..o locuinta e mai scumpa decat in valea jiului……verifica in anunturi daca nu ma crezi……oare de ce ????……raspunsul cu siguranta il cunosti

Comentariile sunt închise.