Primii elevi de la învãtãmântul dual au început, din aceastã sãptãmânã, lucrul la atelierele Apa Serv. Si, dacã nu vã vine sã credeti, sunt prima generatie care, înscrisã fiind la învãtãmântul dual, are doar avantaje. Si asta chiar dacã elevii nu au luat note mari la capacitate.
Acum, însã, învatã o meserie, fac practicã în ateliere, au primit încãltãminte, haine de protectie si chiar obiecte de biroticã si hanorace, iar, la final, cei de la  Apa Serv sperã sã îi si angajeze la ei. Iar asta îi încântã pe tineri.
„M-am înscris pentru mecanicã, pentru cã vreau sã învãt. În afarã faptului cã, la final am o meserie, iau si bursã si mã ajutã”, spune unul dintre tineri. „În primul rând, nu am avut notã pentru liceu, iar în al doilea rând, am zis cã e mai bine aici si cred cã îmi place sã învãt o meserie. Sunt pregãtit”, a adãugat un alt tânãr. Iar printre ei se numãrã chiar si o fatã, care a lãsat deoparte ideea cã ar putea sã ajungã într-un salon de frumusete si a ales sã vinã la atelier, sã învete despre chei tubulare, suruburi, pile si menghine.
„Am venit ca sã învãt o meserie, ca sã pot face ceva în viatã. Eu nu vreau coafezã, manichiuristã, cred cã acesta e drumul meu”, a spus tânãra domnisoarã. Cel care va avea grijã de ei, sub titulatura de tutore, pe timpul perioadei de practicã, este acum inginer, dar le-a mãrturisit tinerilor cã si el, când a ajuns la Apa Serv, era simplu muncitor. A urmat toate etapele si acum e printre cei mai buni din firmã. „Exact ca ei, acum 23 de ani eram aici, în aceleasi bãnci. Am plecat de la zero, muncitor, inginer, pânã am ajuns sef serviciu. Important e sã vrea, sã lucreze, au cu cine, au de unde sã învete si noi ne implicãm si cel mai multe ne intereseazã cã acesti tineri pot fi viitorul nostru”, a precizat Florin Ciucur, sef al Serviciului Mecanic.
Vor face aici partea practicã, iar cei de la Apa Serv vor face cu ei chiar machete functionale ce au legãturã cu munca în acest domeniu.
„Noi ne-am gândit ca, la finalul acestei perioade a lor sã rãmânã ceva.  În primul rând, sã fie motivati, sã le placã si sã nu fie o treabã monotonã. Intentionãm sã facem o machetã complet functionalã a unei statii de epurare si oricine va veni la aceastã societate în  vizitã, poate chiar si colegii lor, sã vadã macheta lor. Ne va fi si nouã de folos, sã le explicãm si altora, cu o machetã functionalã, cum functioneazã o statie de epurare. Si, pentru cã statia se întinde pe 6 hectare, putem sã facem asta pe o machetã,  complet functionalã”,  a explicat Florin Donisã, Sef Departament Exploatare Apa Serv.
A fost prima lor zi de practicã si primirea, cu cadouri ce constau în echipamente si chiar încãltãminte, le-a fost fãcutã de cãtre cei din conducerea societãtii.
„Începând de azi, noi vã considerãm mai mult decât copiii nostri, ci colegii nostri. Urmeazã sã faceti aici practica, în completarea cursurilor pe care voi le urmati la învãtãmântul dual. Prin acest parteneriat, noi, împreunã cu profesorii de la liceu, vã aducem o plus valoare vouã, pentru cã aici veti completa cunostintele teoretice, ca sã le aplicati în practicã. Asta înseamnã cã vom contribui la dezvoltarea voastrã personalã si profesionalã ”, le-a spus, la primirea oficialã la practicã a tinerilor, Cristian Ionicã, manager general SC Apa Serv Valea Jiului.
Totul a pornit, spun cei de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila, când aici a venit la Petrila o delegatie din Germania.
„Demersurile noastre au început încã de anul trecut. Mã refer la întâlnirea cu consulul Germaniei la Petrila, când noi ne-am exprimat dorinta sã realizãm o clasã de învãtãmânt dual. Am reusit acest lucru si a fost singura unitate scoalã din Valea Jiului si printre putinele din judet, care am realizat în acest an o clasã de învãtãmânt dual cu trei specializãri:  mecanicã, electromecanicã si constructii si este o surprizã extraordinar de plãcutã implicarea celor de la Apa Serv, în desãvârsirea demersului nostru ”, a adãugat si Cecilia Mitran, Director Colegiul Tehnic  Constantin Brâncusi din Petrila.
Accentul în învãtãmânt se pune acum cu preponderentã pe învãtãmântul de acest fel, pentru cã toatã lumea constatã cã nu gãsim zugravi, mecanici, sau electromecanici buni, iar faptul cã acesti tineri învatã la societãti care ar putea sã îi si angajeze ulterior este si mai convenabil. În plus, elevii primesc lunar o bursã, pe perioadele de practicã si anume: 200 de lei de la Ministerul Educatiei, Apa Serv, sau agentul economic, pune 200 de lei si primãria din Petrila alti 100 de lei.
Diana Mitrache