Exemple europene privind tranzitia de la minerit la alte activitãti

Mineritul a existat si existã în mai multe zone din Europa. Nu doar în Valea Jiului se pune lacãtul pe aceastã activitate, ci si în alte 41 de regiuni din Europa. si aestea au fost incluse în platformã  dedicatã zonelor miniere aflate în tranzitie.
Existã exemple de bune practici în ceea ce priveste tranzitia, astfel încât  procesul sã fie unul lin, si nu abrupt. Sunt state în Europa care au alocat sume importante de bani pentru reconversia oamenilor.
”S-a discutat foarte mult despre ceea ce se întâmplã în fiecare stat membru, care mai are regiuni miniere si unde se mai produce energie pe cãrbune. Sunt state precum Germania, Cehia, Grecia, Polonia, unde guvernele din aceste state, pe lângã toate aceste discutii si finantãri europene, alocã bani foarte multi pentru un plan de restructurare sau reconversie a activitãtii din zonele miniere. Germania a alocat deja 2 miliarde de euro pentru aceastã tranzitie. Ei au pus o datã cel mult pânã în anul 2038, pânã când aceastã tranzitie va trebui sã fie finalizatã, dar lucrurile sunt foarte avansate. Grecia, dacã acum 2 luni spunea cã va merge cu aceastã tranzitie pânã în 2050, la aceastã reuniune de la Bruxelles au venit si au spus cã ei vor sã închidã pânã în 2030. Grecia are productie de energie pe lignit si au investitii foarte mai care vor fi finalizate anul viitor. Se schimbã foarte rapdid ceea ce se întâmplã în aceastã zonã cu tranzitia justã. La fel Ungaria, Spania au dat a termen 2030”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Potrivit edilului, existã posibilitatea ca si România sã aibã termen anul 2030.
”Am vrut sã subliniez cât toate celelalte tãri au si progame nationale prin care vin cu mãsuri complementare pentru aceastã tranzitie justã în zonele miniere din tãrile lor”, a precizat Iacob – Ridzi.
Comisia Europeanã a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranzitie”, una dintre principalele mãsuri ale pachetului “Energie curatã pentru toti europenii”. Platforma faciliteazã dezvoltarea de proiecte si strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansãrii procesului de tranzitie si ca rãspuns la dificultãtile sociale si de mediu.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Exemple europene privind tranzitia de la minerit la alte activitãti

  • 24 octombrie 2019 la 14:38
    Permalink

    2030 ? este f putin hai sa fie anul 3000 si sa va tot dea bani U E imbuibatilor ca nu va mai satura dracu

Comentariile sunt închise.