În contextul începerii noului an scolar, CFR Cãlãtori recomandã elevilor sã îsi achizitioneze din timp biletele/abonamentele pentru a cãlãtori spre/dinspre locul în care învatã. Cãlãtoria elevilor la  transportul feroviar este reglementatã de HG 42/2017.
Reduceri la bilete
Elevii  din învãtãmântul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiazã de tarif redus cu 50% pentru transportul  feroviar intern la toate categoriile de trenuri (Regio si InterRegio), clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic. În plus, elevii orfani, elevii cu cerinte educationale speciale, precum si cei pentru care s-a stabilit o mãsurã de  protectie specialã, în conditiile legii, sau tutelã beneficiazã de gratuitate pentru transportul intern feroviar, pe tot  parcursul anului calendaristic. Pentru acestia se vor elibera gratuit legitimatii de cãlãtorie/abonamente la toate  categoriile de tren.
Reduceri la abonamente
Elevii beneficiazã de abonamente  lunare la toate trenurile cu reducere 50% sau 100%, dupã caz. Reducerile sunt valabile pentru cãlãtoriile la clasa a 2-a, se elibereazã pentru distante de pânã la 300 km, iar numãrul cãlãtoriilor incluse este nelimitat.
Eliberarea biletelor/abonamentelor pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% se face astfel:
• pentru elevii din învãtãmântul  obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat se va prezenta carnetul de elev vizat pentru anul scolar în curs (având CNP  completat pe prima paginã).
• pentru  elevii claselor pregãtitoare se va prezenta adeverinta doveditoare si certificatul de nastere în copie;
• în cazul  elevilor care beneficiazã de gratuitate, conducerea unitãtilor de învãtãmânt va mentiona pe carnet la rubrica “mentiuni” atestarea dreptului de acordare a gratuitãtii.
La verificarea legalitãtii cãlãtoriei în tren, conform prevederilor HG nr. 42/2017, elevii vor prezenta legitimatia de cãlãtorie/abonamentul lunar, carnetul de elev vizat pentru anul scolar în curs si un act de identitate, respectiv carte de identitate sau pasaport; elevii din învãtãmântul primar si gimnazial vor prezenta numai legitimatia de cãlãtorie si carnetul de elev.