Pestera Bolii a fost dotatã cu iluminat arhitectural. Pestera Bolii beneficiazã de  câteva zile de finalizarea a doua lucrãri de investitii care îi ridicã standardul de calitate a amenajãrilor interioare la un nivel care sã  satisfacã cele mai  exigente asteptãri ale turistilor care o viziteazã.
Aici s-a procedat la instalarea unui sistem de iluminat de sigurantã care preia iluminatul din interiorul pesterii în caz de avarii la reteaua  electricã, asigurând în regim de sigurantã  evacuarea persoanelor – prin indicatoare EXIT.
A doua lucrare a constat în instalarea unui sistem de sonorizare a unui numãr de 15 difuzoare liniare, pe toatã lungimea pesterii,  instalarea sistemului de sonorizare oferã posibilitatea abordãrii unor activitãti noi, în premierã în pesterile din România.
“Ca de exemplu meloterapia, sau terapia prin muzicã, utilizate în diferite forme si moduri pentru îmbunãtãtirea stãrii de sãnãtate fizicã si mentalã a individului. Apreciem cã Pestera Bolii este un loc ideal pentru o asemenea  terapie, prin acustica ei remarcabilã, cât si încãrcãturii ei energetice cu o înaltã percepere extrasenzorialã ce conferã individului o stare de bine,de liniste si echilibru. De altfel întregul sit natural Pesterã si Cetatea Dacicã din apropiere, figureazã pe harta energeticã a României. Intentionam sã organizãm sedinte  zilnice, cu un orar ca va fi comunicat, cu o asemenea terapie pe fondul sonor al compozitiilor lui Gheorghe Iova, ce a  vizitat pesterã, recunoscut meloterapeut din România. Compozitor ce a concertat prin Europa si SUA si a cãrui muzica este folositã în 17 centre medicale (Germania, Franta, Italia si SUA). A scos pe piata 11 CD-uri cu muzica terapeuticã. Sperãm sã obtinem acordul compozitorului pentru folosirea compozitiilor sale”, spun reprezentantii Petro Aqua.
Pestera este situatã în partea de nord orasului Petrosani, la 6 km de acesta, pe drumul ce leagã Valea Jiului de Tara Hategului, în locul unde se întâlnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului.
Încã din perioada interbelicã în cea mai mare salã a pesterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumitã Sala de  concert si dans ca urmare a acusticii deosebite de care a  dat dovadã. În anul 2007 în ziua de  1 mai tot în spiritul traditiei s-au desfãsurat  manifestãri artistice atât în interiorul pesterii cât si în afara ei.
Cosmin BACIU