Locul în care au pierit minerii în 1929 este ales, an de an, pentru a comemora Ziua Minerului.  Sub auspiciile  evenimentelor din anul 1929, sau 1977, actuala conducere a Complexului Energetic Hunedoara,  oficialitãti din zonã, dar si din întreg judetul si  parlamentarii sunt invitati sã ia parte la ceremoniile de depuneri de coroane la Lupeni, la minã. Totul va începe cu Imnul minerilor, dar si cu sunetul sirenei, care va aminti de tragediile în care minerii s-au stins aici, pe locul în care vor avea loc evenimentele.
„În fiecare an am comemorat ceea ce a fost acum 90 de ani, un moment istoric pentru noi. Si în acest an vom face asta si pe aceastã cale îi invitãm la Lupeni pe toti cei care vor sã depunã coroane de flori si doresc sã ne fie alãturi, în data de 6 august, la ora 10,00 la mina Lupeni. Sunt convins cã vor veni foarte multi mineri si poate cã doar ei pot sã ne spunã ce înseamnã viata de miner si cum e viata alãturi de ortaci, cu greutãtile pe care le-au înfruntat de-a lungul timpului”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Luna august ne aduce aminte de evenimentele tragice care s-au petrecut în minerit în aceastã lunã. Ne aducem aminte, cum în 1929, greva de la Lupeni a fost înãbusitã în sânge de regimul de la acea vreme. În august 1977, greva minerilor de la Lupeni, nu a creat victime omenesti, dar pentru cã si-au cerut drepturile, au ajuns în puscãrie, iar acum, la  ceremonii vin sã depunã coroane de flori oficialitãti din tot judetul. „Am invitat alãturi de noi atât Prefectura cât si Consiliul Judetean Hunedoara, dar si Senatul României, ori Camera Deputatilor. Vor fi cu totii prezenti aici, ca sã retrãim împreunã acele vremuri”, a mai adãugat primarul Resmeritã.
Mina Lupeni a fost inclusã pe program de închidere, dar încã se vorbeste despre continuarea activitãtii extractive aici, desigur, în regres. Este, poate, primul an în care ortacii de aici resimt cã mina va fi închisã si cã mai e putin pânã ce totul va fi adus la firul ierbii, odatã cu închiderea si  ecologizarea acestui loc.
Diana MITRACHE