Zi grea pentru salvatorii montani

Douã ambulante, una din Petrosani si alta din Vâlcea, dar si un elicopter SMURD au fost mobilizate pentru salvarea unui turist care a suferit un accident în masivul Parâng.
Solicitarea de sprijin a venit din partea salvamontistilor din Gorj, cei care l-au reperat si salvat pe tânãrul ce suferise un accident în munte, iar dupã ce s-a realizat stabilizarea sa a fost dus de salvatori pânã la locul unde elicopterul SMURD de la punctul aeromedical Craiova a putut ateriza. Misiunea salvamontistilor a fost una dificilã însã, la scurt timp, au primit o nouã solicitare. Alti doi turisti aflati în Parâng au cerut ajutor dupã ce au ajuns într-o accentuatã stare de epuizare fizicã si nu mai puteau înainta. Salvamontistii gorjeni  i-au recuperat cu bine pe cei doi si i-au coborât de pe munte. Potrivit salvatorilor montani, cei doi turisti epuizati care au avut nevoie de asistentã erau tatã si fiu iar vremea în masiv se înrãutãtise si erau în real pericol.
Salvare si în Retezat
Misiune dificilã au avut si salvatorii montani din cadrul Serviciului Salvamont al judetului Hunedoara. Acestia au fost solicitati sã intervinã la salvarea unui grup de turisti aflati în Retezat. Tinerii au urcat pe Vârful Retezat si la coborâre s-au panicat, astfel cã salvatorii au intervenit la recuperarea lor si aducerea în zona sigurã.
”Au intervenit salvatorii montani de la punctele de permanentã din Râusor si Pietrele, iar turistii au fost reperati si recuperati din Valea Stânisoara. Salvatorii montani sfãtuiesc turistii sã-si aleagã traseul în functie de experienta montanã si de posibilitãtile celui mai slab membru al grupului, pentru a preîntâmpina astfel de incidente”,aratã reprezentantii Salvamont Hunedoara.
Maximilian Gânju

Advertisements